De la 1 iulie, proiect menit a preveni naşterile premature

0
356

Ministerul Sănătăţii va lansa la nivel naţional, de la 1 iulie, screeningul prenatal, pentru luarea în evidenţă a gravidelor, astfel încât să fie prevenite naşterile premature.

Directorul Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti, Nicolae Suciu, a declarat  că Ministerul Sănătăţii a realizat că mama şi copilul trebuie să fie o prioritate naţională de asistenţă medicală.

“Ministerul Sănătăţii a realizat că mama şi copilul trebuie să fie o prioritate naţională de asistenţă medicală. În acest sens, doreşte ca, până în 30 iunie, să definitiveze normele metodologice şi să se lanseze, de la 1 iulie, la nivel naţional, screeningul prenatal pentru identificarea grupurilor de risc cu malformaţii genetice şi prevenirea naşterilor premature. Vor fi şi screeninguri privind hipoacuzia, retinopatia şi tratamentul la prematuri şi alimentaţia sănătoasă pentru copiii între 1-6 ani. Dacă reuşim să aducem gravide în primul trimestru de sarcină pentru a fi luate în evidenţă la medicul de familie, se poate da o previziune privind naşterea prematură”, a spus Suciu.

Acesta a avertizat asupra unor date “îngrijorătoare” la nivel naţional în ceea ce priveşte natalitatea şi situaţia gravidelor din România.

„Faţă de 1930, când erau înregistraţi 35 de născuţi vii la mia de locuitori, în anul 2014 avem 8,3 născuţi vii (185.785 copii), menţinându-se deficitul negativ. Din total, un sfert din femei au născut fără să fi mers vreodată la un consult, astfel că peste 41.000 de gravide au născut fără nicio consultaţie prenatală. Media naşterilor premature este dublă faţă de ţările din UE, trebuie făcut ceva”, a spus acesta.

Suciu a spus că se înregistrează foarte multe naşteri la minore sub 15 ani, în 2014 fiind constatate un număr de 662 de astfel de cazuri.

„De asemenea, au fost înregistrate 17.933 de naşteri la mame cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Aceste mame nu şi-au terminat ciclul de educaţie. Ce capacităţi maternale au, când ele nu şi-au terminat ciclul de formare? Ar trebui ne dea de gândit aceste aspecte, indiferent de exemplele etnice, cifrele sunt îngrijorătoare”, a precizat directorul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.