De la 1 mai, spitalele fără cititoare de carduri vor suporta serviciile medicale. Vezi dacă Spitalul Județean Focșani are în dotare aparatura!

0
336

De la 1 mai, nici o consultaţie nu mai e decontată fără cardul de sănătate iar persoanele care vor să se interneze în spital sau să se externeze au nevoie de card.  Ministerul Sănătății a trimis către toate direcțiile de sănătate publică adrese prin care spitalele sunt avertizate că vor suporta toate serviciile medicale în cazul în care nu se dotează cu cititoare pentru cardul de sănătate.

“Vă rugăm să comunicaţi unităţilor spitaliceşti din raza dumneavoastră de competenţă că, în situaţia în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă, au obligaţia de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu un card sau o adeverinţă de asigurat validă. În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din culpa unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu, în informarea către direcţii.

La Spitalul Județean Sfântul Pantelimon din Focșani s-au cumpărat 70 de cititoare de carduri, astfel că reprezentanții unității medicale spun că nu vor fi probleme.

“Am achiziționat un număr de 70 de cititoare de carduri. Ele au început deja să fie montate in cabinetele medicilor. Au fost cumpărate prin cerere de ofertă la cel mai mic preț de pe piață. Costul unui cititor a fost de 35 lei,” a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Focșani, Alina Cosma.

Recent, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a anunțat că spitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu şi-au achiziţionat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă. El a transmis direcţiilor de sănătate publică o informare prin care face precizări cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligaţiei utilizării cardurilor naţionale de sănătate pentru a beneficia de orice serviciu medical. Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni. Ministrul  atenţionează că spitalele vor fi obligate să acorde asistenţă medicală pacienţilor care prezintă card sau adeverinţă, chiar dacă sistemul de validare nu este funcţional.

Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară si in asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.