De noaptea minții! Autobuzele electrice din Focșani sunt încălzite cu motorină!

1
4159

Poate după cum ați aflat, municipiul Focșani s-a dotat cu 7 microbuze electrice „made in Turkey”, acestea reprezentând prima tranșă din cele 16 câte ar trebui să circule prin orașul sistematizat al lui Misăilă. S-a făcut ceva tam-tam pe această temă, dat fiind faptul că este pentru prima dată când cetățenii reședinței de județ au ocazia să vadă așa ceva pe străzile din localitate. Tot lotul, adică cele 16 autobuze electrice (7 mici și 9 mari), costă undeva la 8 milioane de euro, bani veniți de la Uniunea Europeană. Cele 7 microbuze au și sosit de ceva vreme, probabil că ați și circulat cu ele bucurându-vă că nu călătoriți cu hârburile poluatoare pe motorină. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa iar microbuzele electrice achiziționate de primărie nu sunt chiar prietenoase cu mediul. Deși funcționează cu baterii, autovehiculele au venit cu ceva îmbunătățiri din țara lui Osman Pașa. Ca să nu consume prea mult curent și să mărească autonomia, pentru sezonul rece Transport Public Focșani (aka TPF) a renunțat la sistemul de încălzire din dotarea standard și a montat în microbuze un sistem de încălzire pe bază de… motorină! Este vorba de așa-zisul sirocco, o instalație – un soi de minicentrală – care furnizează căldură prin arderea carburantului. „Ele se pot încălzi și electric și pe motorină dar ca să avem o eficiență mai bună, adică o autonomie mai mare, vehiculele sunt încălzite cu un sistem pe motorină. Astfel mărim autonomia de la 100 la aproximativ 170 de kilometri pe zi”, ne-a spus directorul TPF, Ion Diaconu. Un microbuz consumă astfel cam 5 litri de motorină pe zi, adică 150 de litri pe lună. Asta înseamnă că cele 7 microbuze consumă zilnic (în sezonul rece) 35 de litri pe zi și peste o tonă în fiecare lună! Și uite-așa, dacă ne-am zgârcit la baterii de capacitate mai mare, recurgem la metode clasice, românești!

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine. Mașinile pe baterii sunt aiureli. Cât merge un autobuz cu căldura pornită pe vremea asta? Pică imediat bateriile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.