De vorbă cu medicul specialist Georgiana Joitaru. Astăzi, „Piscina și musafirii nepoftiți”

0
1674

Jurnal de Vrancea publică astăzi un prim material semnat de un medic specialist obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, articol care vine să lămurească câteva probleme legate de sănătatea feminină, mituri și adevăruri medicale. Un sfat, dacă vreți, venit de la medicul Georgiana Joițaru, prin prisma experienței pe care o are și a cazurilor tratate. Georgiana Joițaru a absolvit Facultatea de Medicină din Sibiu în 2013, iar între 2014 – 2017 a lucrat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Ulterior, timp de șase luni, a profesat la Spitalul din Huddersfield – Marea Britanie, iar între 2017 – 2018 a tratat pacienții la Spitalul „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

Acum că am scăpat cât de cât de stresul pandemiei, cel puțin în teorie, putem să avem o urmă de curaj să ne bucuram puțin de …vară. Adică de soarele acesta superb, care vine la pachet cu un bronz de aur, multă vitamina D și o baie în … piscine. Acum, fie că vorbim despre o fugă de o zi sau două de la job la malul mării, de piscina de la Zaga Zaga sau piscine din curte sau, pentru super curajoși, de plaja de la poalele Olimpului, tabloul este același. Un salt de sirenă în valurile azurii. Așa este? Posibil să …NU. Deoarece, ca orice plan care se respectă, creat de o femeie, este dat peste cap de MENSTRUAȚIE. Da. În mod normal, menstruația este aceea sângerare ciclică ce apare la 28 de zile în medie, plus sau minus 7 zile, și durează maxim 7 zile. Din păcate, pentru un procent din ce în ce mai mare dintre noi, această definiție devine o utopie. Mai mult, menstruația s-a transformat într-o sângerare care vine când vrea ea, de regulă de 2 ori pe lună, ține cât vrea ea, 2 săptămâni sau chiar 3, și mai vine la pachet și cu un set de dureri de burtică, astfel încât tot ce îți dorești este să stai în pat ca un bebeluș, îmbrățișînd strâns o sticlă cu apă caldă, mult prea leșinată ca să poți să mai și gândești. Și, ca lucrurile să meargă și mai bine, acest tablou poate apărea de la prima menstruație, adică din copilărie, și poate apărea și după menopauză, când teoretic ai scăpat. De aici apar și controversele: stil de viață profund afectat, relații de cuplu tensionate, saltul de sirenă în piscină total exclus. Ce se întâmplă …doctore? Păi, în teorie lucrurile sunt foarte simple. În practică, variază de la simplu la complex.

O sângerare relativ recentă poate masca o sarcină cu probleme. Supranumitul ciclu peste sarcină. Probleme ce pot varia de la iminență de avort la avort, sarcină extrauterină și multe alte diagnostice înspăimântătoare. O altă categorie de motive este reprezentată de “fibroame”. Aici avem de-a face cu o sângerare cronică, ce datează de o perioadă mai lungă, și destul de capricioasă. Fie că discutăm despre clasicele fibroame ce se dezvoltă în grosimea peretelui uterin sau în proximitatea acestuia, sau despre polipii endometriali – formațiuni benigne ce se dezvoltă în endometru (țesutul ce se elimină la menstruație) sau polipi exocervicali, formațiuni tumorale benigne ce prolabează prin colul uterin sub forma unei ”limbi de pisică”, rezultatul este același – sângerari abundente la menstruație și intermenstruale, însoțite de dureri de burtică. La pacientele tinere, astfel de acuze pot fi datorate unor leziuni congenitale – o dezvoltare incompletă sau incorectă a organelor genitale externe sau interne. O altă clasă de “motive” este reprezentată de utilizarea metodelor de contracepție. Fie că este vorba despre contraceptivele orale combinate sau cele pe bază strict de progesteron, de steriletele normale sau cele hormonale, toate pot determina menstruații abundente sau sângerări intermenstruale ”spotting” pe o perioadă limitată de 2-3 luni, fie datorită principiilor inflamatorii pe care de generează, fie datorită aportului hormonal. De asemenea, anumite medicamente pot influența cantitatea de sânge pierdută la menstruație. Un alt motiv important și foarte des întâlnit datorită stilului de viață este reprezentat de infecții. Programul foarte aglomerat, lipsa de odihnă, tratamentele inadecvate sau incomplete determină scăderea drastică a imunității și un mediu propice pentru dezvoltarea “crocobaurilor” și ascensionarea lor în cavitatea uterină.

Și am terminat cu scenariile frumoase. Trecem la “elefantul roz” din mijlocul camerei: CANCERUL. Fie că vorbim despre cancerul de col uterin (ce poate fi prevenit sau descoperit în faza incipientă cu un simplu Papanicolau), cancerul de endometru (acel țesut ce se elimină parțial la menstruație), cancerul ovarian sau cancerul de sân aflat în tratament hormonal, elementul comun este reprezentat de sângerare. Bolile renale, în special cele ce impun dializă, bolile de sânge (hemofiliile, trombocitopeniile, coagulopatiile) bolile hepatice – de la hepatite la ciroză, afecțiunile glandei tiroide (hipo și hipertiroidismul) toate influențează cascada hormonală și funcționalitatea vascularizației uterine, având ca efect final sângerarea abundentă. Ce este de făcut? În primul rând vreau ca fiecare femeie, indiferent că este vorba despre pacientele adolescente sau pacientele aflate la o vârstă superbă de 60, 70 sau chiar 80 de ani, să înțeleagă ca NU este normal să te obișnuiești cu această stare, să suferi în tăcere sau să speri că va trece. Deci pasul 1 – cereți ajutor. Consultul ginecologic poate decela formațiuni tumorale ale colului sau infecții. Ecografia transvaginală, efectuată de preferat în primele 10 zile ale ciclului menstrual, poate decela fibroame uterine, polipi endometriali, îngroșări ale endometrului, formațiuni chistice ovariene, sarcini intra sau extra uterine.

Analizele de laborator prescrise de medicul dumneavoastră ginecolog pot aduce în lumină afecțiuni despre care nu ați fi suspicionat nimic. Biopsia endometrială este o investigație pe care medicul dumneavoastră o propune în vederea excluderii unui proces malign – unui cancer. Tratament? Da, există – și nu numai “operația”. Tratamentul se stabilește la recomandarea medicului dumneavoastră ginecolog, în concordanță cu stilul dumneavoastră de viață, cu patologia ce determină sângerarea, în esență în echipă medic-pacient. Concluzia? NU trabuie să vă construiți agenda dupa menstruație și NU trebuie să „ieșiți din circuit” pe premisa că sunteți femeie. Apelați la medicul dumneavoastră ginecolog, este singurul care poate identifica sursa acestor sângerări și o poate soluționa. NU ignorați și NU amânați. Tot ce vă doresc pentru această vară este un bronz caramel perfect și un salt de sirenă în piscină. În rest… purtați MASCĂ. Pandemia nu a trecut încă! (Georgiana Joitaru – medic specialist obstetrică-ginecologie)

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here