Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, sprijin nemijlocit pentru conaționalii noștri aflați peste hotare

0
113

Pe parcursul acestui an, la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condus de secretarul de stat Ovidiu Burdușa, liberal vrâncean, fost consilier județean, a derulat o serie de proiecte extrem de importante de care au beneficiat compatrioții noștri aflați peste hotare. Am putea enumera aici, de exemplu, programul de burse pentru copiii etnici români care studiază în școlile cu predare în limba română din Ucraina, campania „Fii responsabil” prin care s-a urmărit conștientizarea cetățenilor români în legătură cu riscurile la care se expun când pleacă la muncă în străinătate, programul de dotare cu tablete a copiilor români care studiază în străinătate și cel de dotare cu pachete educaționale. Putem aminti și înființarea platformei online DIASPORA-HUB, instrument devenit operațional la 15 aprilie 2020 și dezbaterile privind modalități de accesare a finanțărilor nerambursabile oferite de DRP. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile derulate cu succes de instituție în acest an. Pentru 2021, conducerea DRP a identificat deja mai multe priorități pentru a veni în sprijinul concetățenilor noștri aflați peste hotare. „Între reorganizare și pandemie, 2020 s-a dovedit un an în care la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni s-au concretizat numeroase proiecte și idei, prin mobilizarea deosebită atât a colegilor, cât și a mediului asociativ românesc din diaspora și din comunitățile istorice. Am identificat, de asemenea, o serie de priorități pentru viitorul apropiat, pentru a se veni cât mai eficient în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor românilor de peste hotare. Sunt propuneri de care sper că se va ține cont, căci ele sunt rezultatul experiențelor din acest an și al cerințelor exprimate de românii de pretutindeni. Sigur că lista rămâne deschisă și îi invit la dialog în acest sens pe toți cei care au idei și propuneri de acțiuni și proiecte”, a scris secretarul de stat Ovidiu Burdușa.

Astfel, au fost trasate mai multe linii de acțiune în ajutorul românilor de pretutindeni cum ar fi Alocarea bugetară, în care se urmărește suplimentarea bugetului alocat finanțărilor nerambursabile și suplimentarea sumei destinate dotării mediului asociativ românesc din străinătate cu echipamente informatice. O altă linie privește Finanțările nerambursările, respectiv realizarea unei platforme electronice pentru instrumentarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă și creșterii competențelor asociațiilor etnicilor români în atragerea de fonduri nerambursabile. La capitolul Educație și identitate lingvistică și culturală se propune realizarea unei platforme educaționale online menite să creeze un cadru educațional online, unitar pentru concetățenii din afara hotarelor țării, continuarea programului de burse, organizarea unor stagii de formare pentru dascălii români de pretutindeni și reluarea Programului de tabere ARC. În sfârșit, o altă linie de acțiune este cea privind Reinserția, în cadrul căreia ar urma să se organizeze un forum al oamenilor de afaceri români din străinătate pentru promovarea modelelor de succes dar și organizarea, în parteneriat cu Ministerul Muncii, a unor evenimente (târguri, seminarii, mese rotunde) ce urmăresc facilitarea procesului de reîntoarcere a conaționalilor noștri pe meleagurile natale.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.