Îndrăznește să fii informat!

marți, 18 iunie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  spot_imgspot_img
  AcasăActualitateDeputații Forța Dreptei și parlamentarii USR, sesizare la CCR pe legile Educației

  Deputații Forța Dreptei și parlamentarii USR, sesizare la CCR pe legile Educației

  Parlamentarii din Forța Dreptei și cei din USR au înaintat Curții Constituționale sesizările de neconstituționalitate referitoare la legile privind învățământul preuniversitar și cel superior, adoptate recent de Senat. Demersul are în vedere atât motive care țin de modalitatea în care au fost adoptate cele două proiecte de legi, prin nerespectarea rigorilor legislative care țin de competențele decizionale ale celor două camere ale Parlamentului și de tehnica legislativă, cât și considerente de fond referitoare la încălcarea drepturilor și garanțiilor constituționale în domeniul educației, al egalității în drepturi și al nediscriminării.

  În privința proiectului de lege privind învățământul superior a fost reclamată încălcarea art. 1 alin. (3) și (5), art. 16, art. 32, art. 73, art. 75, art. 136 și art. 148 din Constituția României. Astfel, însuși obiectul de reglementare al proiectului de lege a fost deturnat de la misiunea sa, aceea de a reglementa raporturile juridice din sfera învățământului în virtutea respectării principiului egalității, al dreptului fundamental la învățătură, al dreptului la viață intimă privată, al respectării acelor exigențe constituționale apte să asigure protejarea și sprijinirea dezvoltării comunităților școlare. În ceea ce privește proiectul de lege referitor la învățământul preuniversitar a fost contestată încălcarea art. 1 alin. (3) și alin. (5), art. 16 alin. (1) și (2), art. 26 alin. (1), art. 29 alin. (1), (2), (5) și (6), art. 32 alin. (1), (4), (5) și (7), 44 alin. (2) teza I coroborat cu art. 136 alin. (1), (2) și (4) din Constituție.

  Între aspectele sesizate sunt cele referitoare la admiterea la liceu, în cazul căreia a fost observată o vădită discriminare și încălcare a principiului fundamental al egalității în drepturi în ceea ce îi privește pe elevi, dar și riscul de a fi utilizate criterii subiective și arbitrare în desfășurarea procesului de admitere. Totodată, instituirea regulii unui singur schimb în desfășurarea cursurilor nu reprezintă o reglementare efectivă câtă vreme excepțiile introduse relativizează și deturnează conținutul normativ atât în cazul învățământului primar, cât și în cazul învățământului gimnazial, permițând organizarea studiilor inclusiv în mai multe schimburi. În concret, acest lucru va conduce la o calitate diferită a actului de educație de la o unitate de învățământ la alta, fapt care încalcă dreptul constituțional la învățătură și la tratament egal din partea instituțiilor publice. (Deputat Forța Dreptei Ion Ștefan)

  spot_imgspot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  Consilierii județeni convocați joi în ședința ordinară a lunii iunie | Ce proiecte au fost înscrise pe ordinea de zi

  Consiliul Județean Vrancea se va întruni în ședință ordinară, săptămâna aceasta pentru a aproba...

  Primăria Adjud și CSM Adjud pun la dispoziția fanilor un autocar pentru meciul de duminică, la Buzău

  Suporterii CSM Adjud vor avea ocazia să-și susțină echipa de suflet la Buzău, acolo...

  Cronica dimineții – 18.06.2024

  1. Naţionala României a început cu o victorie categorică parcursul la Campionatul European din...

  Ministerul Finanțelor lansează marți o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

  Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat...

  ARTICOLE POPULARE

  GALAȚI: Tragedie în apropiere de Hanu Conachi! Trei muncitori au fost îngropați de vii, unul dintre ei a decedat

  Tragedie la ieșirea din localitatea Tudor Vladimirescu. Un mail de pământ s-a surpat peste...

  ATENȚIE DN2 este inundat la ieșirea din Vrancea spre Râmnicu Sărat

  Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a anunțat că la ieșire din Râmnicu...

  A murit fostul director al SCCM Focșani, inginerul Lucian Văcăreanu

  S-a stins din viață inginerul Lucian Văcăreanu, fost director al SCCM Focșani și unul...