„Dorim, prin acest proiect de lege, să creștem accesul gratuit la vaccin până la vârsta de 26 de ani”
Deputatul PNL Vrancea, Dragoș Ciobotaru, alături de colegii săi liberali Ovidiu Cimpean și Nicoleta Pauliuc, a semnat o inițiativă legislativă menită să modifice Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Proiectul de lege propune extinderea accesului gratuit la vaccinul anti-HPV până la vârsta de 26 de ani, în încercarea de a reduce incidența cazurilor de cancer asociate acestei infecții.
În prezent, în România, vaccinul anti-HPV este disponibil gratuit doar pentru persoanele de până la 18 ani, ceea ce limitează accesul tinerilor care, după această vârstă, pot decide singuri dacă doresc să se vaccineze, fără a depinde de consimțământul părinților sau de costurile ridicate ale vaccinului (aproximativ 2.600 de lei pentru două doze).
„Din fericire există un vaccin care poate duce la eradicarea acestui virus, așa cum se întâmplă în multe țări, unde schema de vaccinare a fost îmbrățișată de oameni, iar numărul cazurilor de cancer cauzat de acest virus este aproape zero.
În lipsa unor campanii de informare clare, a limitării accesului gratuit la vaccin (maxim până la 18 ani) și a lipsei educației sanitare din România, numărul femeilor diagnosticate cu cancer este extrem de crescut iar rata mortalității este din păcate de 50%”, se arată într-o postare a deputatului PNL de Vrancea, Dragoș Ciobotaru.
Conform datelor recente (decembrie 2023 – decembrie 2024), 94.497 de persoane au început vaccinarea anti-HPV, având o vârstă medie de 22 de ani. Dintre acestea, 78% au fost femei, iar 45% aparțin grupei de vârstă 19-45 de ani. Deși 64% dintre cei vaccinați au primit și a doua doză, doar 25% au finalizat schema completă cu a treia doză. 81% din dozele administrate au fost rambursate de stat, însă doar 10% din stocul național a fost utilizat.
În multe țări, vaccinarea împotriva HPV a dus la o reducere semnificativă a numărului de cazuri de cancer cauzate de acest virus. În România, rata mortalității în rândul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin este alarmantă, ajungând la 50%. Aproximativ 80% dintre bărbați și femei se vor infecta cu HPV la un moment dat în viață, ceea ce face ca prevenția prin vaccinare să fie o măsură esențială de sănătate publică.
Proiectul de lege semnat de Dragoș Ciobotaru și colegii săi liberali beneficiază de sprijinul a peste 80 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR, USR și Grupul parlamentar al minorităților naționale, demonstrând un consens politic în privința importanței prevenției medicale.
„Dorim prin acest proiect de lege să creștem accesul gratuit la vaccin, pana la vârsta de 26 de ani, întrucât după vârsta de 18 ani (limita în acest moment) mulți tineri pot decide singuri dacă doresc să se vaccineze, fără a mai depinde de decizia părinților sau de prețul ridicat al vaccinului de aproape 1300 lei (2 doze – 2600 lei), prin acest proiect de modificare a legii fiind decontat 100% de Statul Român”, a subliniat deputatul PNL Dragoș Ciobotaru.
Prin această inițiativă legislativă, Partidul Național Liberal confirmă din nou angajamentul său pentru politici de sănătate bazate pe prevenție și acces echitabil la servicii medicale. Astfel, se așteaptă ca noua lege să reducă numărul de îmbolnăviri cu acest cancer – HPV prin atingerea unei acoperiri vaccinale de 90% în rândul grupelor de vârstă țintă până în 2030.
„Partidul Național Liberal își reafirmă angajamentul pentru politici de sănătate bazate pe prevenție și acces echitabil la servicii medicale. Adoptarea acestei inițiative va contribui la atingerea obiectivelor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății și de Planul European de Combatere a Cancerului, vizând o acoperire vaccinală de 90% la nivelul grupelor de vârstă țintă până în 2030.
Inițiativa legislativă a fost semnată de peste 80 de deputați și senatori din grupurile parlamentare ale PNL, PSD, UDMR, USR și Grupul parlamentar al minorităților naționale, ceea ce demonstrează că, dincolo de diferențele politice, există o voință comună de a colabora în interesul cetățenilor. Această susținere largă reflectă angajamentul Parlamentului României de a adopta măsuri concrete pentru prevenirea unor boli grave și pentru îmbunătățirea sănătății publice”, se mai arată în postarea deputatului liberal vrâncean, Dragoș Ciobotaru.