Deputatul PSD Elena Stoica ia poziție față de declarațiile ministrului Claudiu Năsui

1
352

Se pare că declarațiile ministrului Claudiu Năsui au deranjat blazoanele deputatului Elena Stoica probabil (sau mai ales) că au făcut referire chiar la afacerile pe care le derulează în „prosperul” oraș Panciu, urbe administrată de peste un deceniu și mai bine de partidul pe care îl reprezintă în parlament. Fluturând expresii patriotarde, doamna deputat încearcă să ne explice cum ne îngroapă alianța de dreapta dar uită să ne și spună cum a fost guvernată țărișoara de la Iliescu încoace. Marile tunuri sunt trecute sub tăcere însă se poate observa și cu ochiul liber realizările „mărețe” ale grădinarilor cu vocație de constructori. Dacă Olanda este țara lalelelor, ei bine, România a ajuns în 30 de ani o țară a trandafirilor altoiți pe buletinele de vot, una în care „statul la stat” a devenit un obicei practicat mai abitir decât la curțile fanariote.

„Prestația de ieri a ministrului Năsui, din Senatul României, m-a dezamăgit profund și asta din cauza faptului căexportatorii din industria româneascăși mediul de afaceri așteptau răspunsuri concrete la problemele pe care le întâmpinăîn această perioadăși nu atacuri la persoană. Pe această cale, doresc să-i amintesc dlui Claudiu-Iulius-Gavril Năsui faptul că nu mă voi lăsa intimidată de astfel de ieșiri publice și voi continua acțiunile demarate ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a preveni falimentul industriei noastre. Companiile care au fost selectate și au participat la aceste târguri, mult prea hulite de dl ministru, au asigurat locuri de muncă, au plătit taxe la stat și au adus valută în țară, contribuind la echilibrarea balanței comerciale și implicit la stabilitatea cursului valutar, care poate avea efecte negative inclusiv asupra cetățenilor. Pentru că dl. ministru, se pare, nu știe cum funcționează ministerul pe care-l conduce și economia acestei țări, îi voi explica în următoarele rânduri. Încep prin a menționa cadrul legislativ, care cu siguranță îi este total străin:

  • Legea 30/1999 pentru sprijinirea exporturilor;
  • OUG 120/2002 privind aprobarea sistemului de susținere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat;
  • HG 296/2007privind aprobarea Mecanismelor de derulare a acţiunilor din Programul de promovare a exportului, administrat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri
  • Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 pentru aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în cazul ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general. Plecând de la această ”schemă” ministerul pe care îl conduce dl. Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, împreună cu mediul de afaceri fac o selecție a târgurilor la care vor participa firme exportatoare sub pavilion românesc, selecție care, ulterior, este aprobată de Consiliul de Export. Eligibilitatea acestor firme este stabilită conform legislației menționate mai sus. După depunerea dosarelor de către companiile interesate, o comisie înființată în baza unui ordin al ministrului economiei le preia în analiză și se întocmește un proces verbal al selecției semnat între comisia respectivă și patronatele de profil. Următorul pas este cel al organizării achiziției publice de către Direcția de Achiziții din ministerul de resort pentru a se stabili organizatorul evenimentului, baza selecției fiind prețul cel mai mic. Costurile organizării evenimentului de participare a firmelor românești la aceste târguri internaționale sunt suportate de firma organizatoare și, ulterior, decontate de ministerul Economiei.Țin să menționez că această activitate este realizată în baza unui contract semnat între minister și firma organizatoare, firmele exportatoare care participă la eveniment nu primesc bani de la ministerul economiei, ele beneficiind doar de 50% din costul de transport și cazare al unui singur reprezentant al firmei. Suma adusă în discuție de dl Claudiu-Iulius-Gavril Năsui este calculată pe mai multe participări, în mai mulți ani, ea fiind adăugată la ajutorul de minimis reglementat la nivelul UE, conform căruia orice IMM din Comunitatea Europeană are dreptul de a beneficia de un ajutor de stat, cumulat pe 3 ani, în valoare de până la 200.000 euro. Aceasta este marea ”schemă” pe care o trâmbițează dl. Claudiu-Iulius-Gavril Năsui și despre care habar nu are, ”schemă” ce poate fi ușor verificată deoarece rezultatele participării la aceste evenimente sunt total transparente. Acum este de înțeles de ce dl. ministru dorește să-și angajeze cât mai mulți consilieri onorifici, pe modelul omologului și colegului său de partid de la Ministerul Sănătății. Dincolo de disputele dintre opoziție și putere, interesele acestei țări sunt mult mai importante, iar rolul unui demnitar este acela de a lupta pentru aceste interese”, se arată într-un comunicat al deputatului PSD de Vrancea, Elena Stoica.
Loading...

1 COMENTARIU

  1. Avalanșă de poziții, poziție la poziția lui Năsui și poziția redacției despre poziția la poziția ministrului. Ce observ eu e faptul că tanti e clar mai deșteaptă decât Oprișan de exemplu și vorbește mai PNL-ist decât toți PNL-istii locali. Sigur o țară fără export e condamnată la faliment dar cât și cum și ce fel de firme trebuie ajutate e o problemă mai complexă. Diavolul e în detalii, momentan toată lumea pare să aibă dreptate, nu e ca în cazul celor două universități unde clar PSD-istii au picat de prosti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.