Deschiderea sezonului de pescuit sportiv – un colac de salvare pentru investițiile private din piscicultură!

0
312

„Activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi premise. Dacă vorbim strict de pescuit, din 15 mai pescarii pot să-și pregătească undițele”, declara ieri, în cadrul unei emisiuni TV, ministrul de Interne Marcel Vela. Era și cazul, am putea spune, întrucât multe dintre fermele piscicole sau locurile de agrement și pescuit sportiv au ajuns în pragul falimentului. Este și cazul unor investitori din Vrancea pe care criza indusă de pandemie aproape că i-a îngenunchiat. Așadar, dacă nu vor avea loc schimbări, declarațiile ministrului de interne sunt mai mult deâct binevenite, măsurile respective însemnând o adevărată gură de oxigen pentru agenții economici din domeniul pisciculturii.

De exemplu, Bogdan Vrabie are o afacere care s-a dezvoltat în fiecare an. Balta sa din Pufești, numită Paradisul Pescarilor, este un adevărat rai pentru adevărații sportivi cu undița. Deși capturile sunt interzise pe baltă, sportul bazându-se pe principiul „prinde și eliberează”, în sezonul cald locul este asaltat de cei care vor să-și petreacă timpul într-un loc special, pe malul apei. Pe lângă pescuit, pe baltă se poate face și puțină echitație, sunt amenajate locuri de joacă pentru cei mici, spații pentru grătare iar restaurantul resortului oferă gurmanzilor destule specialități culinare pe bază de pește. Așadar, relaxarea măsurilor de restricție nu poate decât să-l bucure pe Bogdan Vrabie, care a pregătit locul pentru noul sezon mai bine ca niciodată.

„Deocamdată nu știm sigur ce o să se întâmple după 15 mai, doar ne dăm cu presupusul. Până nu avem ceva sigur… facem presupuneri. Oricum, noi suntem pregătiți  să-i primim pe pescari cu tot ce trebuie. De două luni noi tot ne pregătim temeinic, mai bine ca niciodată. Avem spații pentru echitație, locuri de joacă și cele amenjate pentru grătar… avem destule posibilități de relaxare dar dacă dăm drumul sau nu, discutăm pe 15 mai. La noi se practică doar pescuit sportiv, „catch and release”, prețul fiind de 30 de lei pentru 12 ore, cu următoarea completare: soțiile și copiii pescarilor nu plătesc. Dacă vom putea deschide, îi așteptăm cu drag pe toți cei cărora le place acest sport, de la mic la mare”, ne-a spus Bogdan Vrabie.

paradisul pescarilor - Deschiderea sezonului de pescuit sportiv – un colac de salvare pentru investițiile private din piscicultură!

Cu fermele piscicole treaba stă mult mai greu, dintr-un anumit punct de vedere. Două dintre cele mai importante investiții din domeniu, și ne referim aici la fermele din Nănești și Mândrești, sunt aproape terminate din cauza restricțiilor de criză. Vânzarea de pește merge greu, pescarii n-au putut avea acces pe baltă iar datoriile generate de costurile cu întreținerea au devenit apăsătoare. Ionel Stratulat administrează Balta de la Nănești, fermă care se întinde pe o suprafață de 60 de hectare și încă alte 4 hectare care așteaptă să fie lucrate. Totul a fost aranjat corespunzător, însă ordonanțele militare au căzut ca o ghilotină, anulând, practic, desfășurarea activității. Pe deasupra, investitorul trebuie să asigure plata salariilor, apa necesară bazinelor, costurile energiei electrice și a motorinei, totul pe cont propriu, fără ajutor de la stat, așa cum se practică pentru fermieri. Ionel Stratulat nu se vaită, ci recunoaște deschis că o eventuală prelungire a interdicțiilor până la iarnă îi va pune afacerea pe chituci.

„Eu sunt pregătit. Am curățat locurile, avem aceleași condiții și tarife ca anul trecut, 50 de lei cu 5 kilograme de pește captură, oamenii au la dispoziție tot ce le trebuie. Am curățat locurile de două ori și am cheltuit destul pentru asta, fără să am pescari. Oricum, în bălți avem caras, crap, șalău, plătică, biban, oblete. Balta a fost deschisă tot timpul dar ordonanțele ne-au sistat activitatea. Noi am stabilit distanța între pescari la minimum 8 metri și ce pot să spun… îi aștept cu drag. Problema este că dacă nu ne reluăm activitatea, dăm faliment, vă spun sincer. Traficul nu merge, vânzarea la fel pentru că nu se circulă. Pescari n-am… cu ce plătesc salariile, motorina, apa, energia electrică? Numai la curent am de plată peste 20.000 de lei și pentru o fermă mică să știți că nu este puțin. Dacă nu era secetă și nu eram nevoit să mai pompez apă, mai puteam plăti salariile pentru încă 4 luni de aici înainte. Dacă se termină cu restricțiile, în două luni mă pun pe picioare, dacă ne ține până în iarnă… m-a terminat!”, ne-a declarat Ionel Stratulat.

balta nanesti - Deschiderea sezonului de pescuit sportiv – un colac de salvare pentru investițiile private din piscicultură! O altă fermă piscicolă importantă din Vrancea este cea aflată pe raza localității Mândrești. Aici, inginerul Gelu Șerban gestionează mai multe bazine care se întind pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare și până acum criza i-a adus prejudicii de aproape 70.000 de lei. Nu s-a dat însă bătut și continuă lupta deși costurile de întreținere lovesc greu bugetul afacerii. Pescuitul sportiv a fost interzis iar vânzările din piață nu au mers prea grozav. Practic, acestea vor ajunge aproape simbolice în anotimul călduros când se va comercializa pește de câteva sute de lei pe zi. Ei bine, dacă la 15 mai situația se relaxează, Balta Mândrești va avea „oxigenul” de care are atâta nevoie. Pescarii sunt așteptați pe malul apei cu aceleași prețuri de anul trecut, însă cu două modificări: distanța dintre ei a fost stabilită la 10 metri iar pe baltă pot intra doar pescarii, fără însoțitori, accesul grupurilor fiind interzis.

„A fost o perioadă foarte grea, tot ce am scos în toamnă și în Postul Crăciunului am investit în populările de primăvară și cam rămăsesem fără bani. Însă, încet, încercăm să ne revenim. Am ieșit cu vânzare pe piață, ne eșalonăm facturile… După 15 mai am să modific regulamentul, în sensul că vom lua măsuri speciale, adică o să deschidem doar pentru pescarii sportivi, fără grătare, însoțitori, grupuri numeroase. Distanța dintre pescari va fi stabilită la 10 metri iar cine nu respectă regulamentul, cu părere de rău, va fi exclus și nu-l mai primim pe baltă. Chiar și în aceste condiții pe baltă vor putea pescui în siguranță 60 – 70 de oameni. Prețurile vor fi aceleași, 50 de lei ziua, 60 de lei partida nocturnă și 100 de lei pentru 24 de ore, cu 5 kilograme captură. Bazinul este populat foarte bine cu crap și tot ce prindem la fermă ducem la pescuit sportiv, de la 40 – la 50 de kilograme pe zi. Dacă până acum eram la limita supraviețuirii, acum, dacă nu se ridică restricțiile, pentru noi va urma falimentul. Scad vânzările la piață, vine căldura și ajungi să comercializezi de câteva sute de lei pe zi și nu putem face față cheltuielilor. Statul nu ne sprijină deloc, nu avem subvenții, nu avem nimic. Până acum avem pierderi de 60 – 70.000 de lei… dacă nu ne vom putea descurca, aste e, aici va ajunge o groapă de gunoi de 100 de hectare. Noi le transmitem pescarilor să fie disciplinați și să respecte ordonanțele militare, în rest, fir întins!”, ne-a spus inginerul Gelu Șerban.

balta mandresti - Deschiderea sezonului de pescuit sportiv – un colac de salvare pentru investițiile private din piscicultură!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here