Descoperire arheologică importantă la Obrejița: un vas ceramic din epoca bronzului, găsit de un localnic care săpa o groapă în curte

1
378

Un vas ceramic din epoca bronzului-Cultura Monteoru dar și mai multe fragmente de ceramică au fost descoperite în Obrejița de un bărbat care săpa o groapă în curtea locuinței sale.

Polițiștii au fost sesizați de un bărbat din localitatea Obrejița, despre faptul că la începutul săptămânii, în timp ce continua săpăturile la groapa din curtea locuinței sale a descoperit, la o adâncime de aproximativ 2 metri, mai multe fragmente ceramice de culoare neagră, ce păreau a proveni de la mai multe vase ceramice cu o vechime foarte mare.

La fața locului a fost trimisă o echipă complexă formată dintr-un polițist specialist din cadrul Serviciului de investigații Criminale, 2 reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură Vrancea și un reprezentant al Muzeului Vrancei.

După evaluarea preliminară a fragmentelor ceramice de culoare neagră și cercetarea detaliată a locului în care au fost descoperite, specialistul arheolog din cadrul Muzeului Vrancei a opinat că aceste fragmente provin de la 3 vase lucrate manual din lut ars. Având o valoare arheologică deosebită, toate fragmentele ceramice au fost ridicate și predate temporar în custodia Muzeului Vrancei pentru a fi expertizate, evaluate și clasate ca bunuri de patrimoniu, dacă va fi cazul.

“În data de 22 noiembrie 2016, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, împreună cu un ofițer al IPJ Vrancea și un arheolog al Muzeului Vrancei s-au deplasat în localitatea Obrejița, urmare a unei sesizări telefonice venită din partea unui localnic cu privire la descoperirea unui vas ceramic și a unor fragmente ceramice ieșite la iveală cu  ocazia săpăturilor pe care le efectua la o groapă, în curtea locuinței sale.

La locul descoperirii s-a constatat existența unui vas din ceramică aproape întreg și a unor fragmente ceramice de dimensiuni diferite, de culoare neagră, din pastă de lut ars, cu model incizat manual.

Potrivit aprecierilor arheologului Muzeului Vrancei este vorba de un vas ceramic din epoca bronzului – Cultura Monteoru (Ic4).

Cultura Monteoru  poartă denumirea așezării eponime descoperită la Sărata-Monteoru (județul Buzău),  ocupând un teritoriu întins în regiunile de deal din centrul României (SE Transilvaniei, Moldova centrală, Vrancea și zona de N a Munteniei până în județul Dâmbovița).

Situată în aria centrală de locuire a tracilor nordici, carpato-dunăreni, grupul Monteoru a contribuit, spre sfârșitul epocii bronzului, la formarea unei noi sinteze etno-lingvistice și culturale, cunoscută sub numele de cultura Noua.

Cu acordul celui care a făcut descoperirea, vasul de ceramică, cât și fragmentele de ceramică au fost preluate de arheologul Muzeului Vrancei, în vederea studierii științifice și a demarării procedurilor de clasare în patrimoniul cultural național mobil, conform prevederilor legale”, se arată într-un comunicat remis de  Direcția pentru Cultură Vrancea.

 vas ceramic descoperire obrejita2 - Descoperire arheologică importantă la Obrejița: un vas ceramic din epoca bronzului, găsit de un localnic care săpa o groapă în curtevas ceramic descoperire obrejita3 - Descoperire arheologică importantă la Obrejița: un vas ceramic din epoca bronzului, găsit de un localnic care săpa o groapă în curte

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.