Dieta In Afecțiuni Oftalmologice

0
63

La oftalmolog, daca ajungi pentru ca ai probleme cu vederea inainte de vreme, o sa afli ca nu ai consumat destule alimente ce contin vitamina A sau nu le-ai consumat atunci cand organismul o cerea

Vitamina A este renumita pentru faptul ca ajuta la vederea pe timp de noapte dar si in preventia si ameliorarea altor boli (gingivite, alcoolism, diabet, glaucom…).

⬌Carenta severa de vitamina A este foarte rara (la noi)pentru ca exista alimente diverse din care sa ne luam necesarul.

⬌Insuficienta ei este de fapt o problema, pentru ca datorita inaintarii in varsta, organismul nostru nu reuseste sa metabolizeze la capacitate maxima majoritatea vitaminelor, datorita bolilor (dar si varstei)care ingreuneaza absorbtia acestora.

⬌Modificarile care survin in cazul carentei de vitamina A sunt (in principal) modificarile degenerative ale ochilor-opacifierea corneei (xeroftalmia) si descuamari ale pielii.

⬌Daca dam semne ca ne pierdem vederea in lumina slaba si nu ne putem lauda cu o varsta inaintata, atunci putem banui ca avem deficit de vitamina A.

Dieta pentru persoanele care au inceput de xeroftalmie, si nu numai, trebuie sa contina surse vegetale colorate in rosu, galben, portocaliu si verde. Adica:

  • ardei gras rosu si rosii;
  • pepene galben si cartofi;
  • dovleacul, cartofii dulci si morcovii;
  • broccoli si spanacul…

Ideal ar fi o combinatie intre sursele animale si cele vegetale…

Dintre sursele animale trebuie sa includem mai des ficatul, galbenusul de ou si lactatele. Autor: Simona Timofte   (lifeprotecta.com)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.