DOCUMENT: DSP amenință medicii că vor plăti din buzunarul lor testele pentru pacienții suspecți Covid-19!

0
2232

Direcția de Sănătate Publică Vrancea i-a umplut de stimă pe medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, îngrijorarea mare a instituției care ține în mâini pandemia de coronavirus fiind aceea că se fac prea multe teste pacienților. DSP a vrut să înceapă săptămâna bine, așa că luni a trimis o adresă la SJU Focșani, în care arată că urmărește cu atenție și îngrijorare modul în care se fac testările aici. În lipsa unui aparat funcțional la spital, absolut toate probele recoltate în Vrancea merg pentru determinarea rezultatului la specialiștii DSP Vrancea, care astfel cunosc din PCR-ul propriu care e treaba cu numărul de teste și cu numărul de infectări. Însă practic nu se impune testarea masivă, deși vineri reprezentanții DSP Vrancea recunoșteau, într-o postare pe Facebook, că e vorba de o creștere a numărului de îmbolnăviri. Și cum determinăm noi numărul de îmbolnăviri? Prin testare. Nici așa? Nici așa, pentru că DSP Vrancea s-a sesizat că la Spitalul din Focșani se fac testări în afara definiției de caz, adică fără a fi avizate în prealabil de medicul infecționist. Pe înțelesul tuturor, DSP ar vrea ca în spital orice testare a unui pacient, indiferent de secția în care ajunge, să fie făcută doar sub recomandarea și atenția medicului de la infecțioase. Că de nu, medicii care își vor mai permite să iasă din metodologie și să testeze vreun pacient care are simptome, dar fără a mai aștepta să vină medicul infecționist, este pasibil de plată!

Nu vine de nicăieri acest sfat prietenesc sub formă de amenințare. DSP arată în documentul înaintat spitalului că a stat și a analizat numărul de probe recoltate la spital și „s-a observat un număr crescut de probe recoltate fără respectarea recomandărilor Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19)”. Soluția DSP este simplă: „Pentru toți pacienții internați în alte secții decât Secția de Boli Infecțioase se va recolta doar după consultul și la recomandarea medicului infecționist. Nerespectarea recomandărilor metodologice atrage după sine achitarea contravalorii efectuării testării de către medicul care a solicitat testarea”. Totul se încheie cu stima celor doi directori ai DSP Vrancea: plinul Cătălin Bunghez și mâna dreaptă Janina Lazăr.

adresa dsp - DOCUMENT: DSP amenință medicii că vor plăti din buzunarul lor testele pentru pacienții suspecți Covid-19!

Asta ca să știți de unde vin testele în județ, pe care le tot raportează DSP Vrancea. Ultima raportare, pe 7 august: „1.229 teste, defalcate pe zile, astfel: sâmbătă, 1 august – 270 probe, duminică, 2 august – 151 probe, luni, 3 august – 134 probe, marți, 4 august – 139 probe, miercuri, 5 august – 186 probe, joi, 6 august – 204 probe, vineri, 7 august – 145 probe”.

Pentru cei care citesc cu ochii deschiși, în Metodologia la care se face referire se arată că este importantă „confirmarea promptă a cazului suspect pentru a asigura, rapid și eficient,  supravegherea epidemiologică a contacților, implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției, precum și colectarea informațiilor epidemiologice și clinice relevante”. Există și recomandări în Metodologie, fără legătură cu medicii curanți, în schimb pe priorități. În același timp, Metodologia prevede că „unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/ sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot  fi  realizate cu  resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare. Deoarece coinfecțiile sunt posibile, pacienții care îndeplinesc definiția de caz ar trebui testați pentru SARS-CoV-2 indiferent de prezența unui alt patogen respirator”. Dar în general totul e pe recomandări și la mica înțelegere între aceleași instituții ale statului. Atât cât se poate, în interesul vrâncenilor.

metodologie1 - DOCUMENT: DSP amenință medicii că vor plăti din buzunarul lor testele pentru pacienții suspecți Covid-19!

metodologie2 - DOCUMENT: DSP amenință medicii că vor plăti din buzunarul lor testele pentru pacienții suspecți Covid-19!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here