DOCUMENTE | Proiectul autostrăzii Focșani-Bacău se află în transparență decizională la Ministerul Transporturilor

2
415

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat miercuri că a deschis procedura de transparenţă decizională pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții „Autostrada Focșani – Bacău“, județele Vrancea și Bacău.

Proiectul autostrăzii care va lega Focșaniul de Bacău a fost inclus Strategia de Implementare a Master Planului General de Transport. Cu o lungime de 95,902 kilometri, sectorul de autostradă dintre Focșani și Bacău va fi împărțit în 3 loturi. Specialiștii ministerului au studiat în cadrul Analizei multicriteriale 2 variante de traseu departajate pe baza a patru criterii, respectiv: criteriul tehnic, criteriul financiar, criteriul de mediu și criteriul social. Obiectivul a fost și de a identifica soluția de profil transversal al Drumului de mare viteza, care produce beneficii maxime din reducerea duratei de deplasare, a costurilor de operare a autovehiculelor precum și a costurilor sociale asociate siguranței în exploatare (reducerea numărului de accidente), în condițiile costului de construcție estimat, rentabilitatea proiectului. Ministerul Transporturilor estimează că la acest tronson de autostradă dintre Focșani și Bacău vor lucra aproximativ 1.700 de drumari. Printre altele, proiectul prevede realizarea a 5 noduri rutiere la Tișița, Pufești, Adjud, Răcăciuni și Bacău, dar și a 91 de poduri și pasaje. ”Traseul autostrăzii este amplasat pe raza județelor Vrancea și Bacău. Unitățile Administrativ Teritoriale traversate sunt: Municipiul Adjud, Orașele Mărășești și Panciu și comunele Vânători, Garoafa, Bolotești, Tifești, Movilița, Pufești și Ruginești din judetul Vrancea si comunele Sascut, Valea Seacă, Orbeni, Parava, Răcăciuni, Cleja, Fărăoani, Nicolae Bălcescu din județul Bacău.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Cele 3 loturi ale autostrăzii sunt Focșani – Bacău sunt: Lotul 1 (km 0+000 – km 35+600), între Focșani (Autostrada Buzău – Focșani) și Domnești Târg – lungime 35,60 km, Lotul 2 (km 35+600 – km 74+380), între Domnești Târg și Răcăciuni – lungime 38,78 km și Lotul 3 (km 74+380 – km 95+902,35), între Răcăciuni și Municipiul Bacău – lungime 24,522 km. Autostrada A7 Ploiești – Pașcani (320 km) reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani. Lucrările la acest proiect au fost estimate la circa 8 miliarde de lei și urmează să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La acest moment, din cele 13 loturi ale Autostrăzii A7 au fost semnate contracte de execuție pe primele două loturi din secțiunea Ploiești – Buzău (50 km din 63 km). Secțiunea de autostradă dintre Buzău și Focșani se află în faza de evaluare, în timp ce pentru cea de-a patra secțiune (Bacău – Pașcani) se așteptată ca aceasta să fie lansată la licitație, în cursul acestei luni. Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții „Autostrada Focșani – Bacău“, județele Vrancea și Bacău poate fi accesat AICI

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.