Doi inculpați din dosarul Bancorex, condamnați cu executare într-o cauză de evaziune fiscală

0
313

Final într-un mega-dosar instrumentat de procurorii din Timișoara, cu ramificații inclusiv printre lucrătorii vamali și în care inculpați au fost și doi afaceriști vrânceni, judecați și în dosarul Bancorex-credite curier, în urmă cu aproape 12 ani. Ca și în cazul dosarului Bancorex, în cauza instrumentată de procurorii DNA Timișoara au fost trimiși în judecată 11 inculpați. Cei doi afaceriști din județul nostru au fost condamnați definitiv la Curtea de Apel Timișoara la închisoare cu executare – unul pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat, iar al doilea pentru dare de mită, evaziune fiscală în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

În perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului infracțional organizat au efectuat 334 operațiuni intracomunitare în regim suspensiv de produse energetice (motorină) din Bulgaria, totalizând cantitatea de 9.885.454 litri cu o valoare de achiziție de 3.815.817 euro, livrată pe piața internă conform unui număr de 34 de facturi, activitate realizată prin ascunderea sursei impozabile și înregistrarea unor operațiuni fictive, care a condus la crearea unui prejudiciu bugetului consolidat al statului, constând în acciză și TVA, în cuantum de 14.195.391 lei.

Frauda a fost posibilă cu complicitatea funcționarului vamal, care a permis efectuarea fiecărei achiziții fără a verifica plata accizei aferente achizițiilor pentru care se împlinise termenul de plată a acestei taxe, precum și modul de desfacere a produselor petroliere aflate sub supravegherea organelor fiscale (vamale).

…mecanismului evazionist, care presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria (de la care anterior au achiziționat uleiuri minerale) prin intermediul SC C. SRL și desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată, profitând de oportunitatea legislativă conferită societăților care funcționau în regim de „operator înregistrat”.

Astfel, motorina era vândută de SC C. SRL, în mod fictiv, către societăți fantomă pentru a se descărca scriptic de stocul de produs petrolier, în realitate, marfa fiind distribuită direct către stațiile PECO, cu ajutorul altor societăți din grup”, detaliau procurorii în rechizitoriu, așa cum a fost analizat în sentința de condamnare, încărcată pe platforma Rolii.

Încă de la început, procurorii au reținut că capul grupării a fost un focșănean care la bază este medic stomatolog. Profesie de mult uitată, dat fiind că acesta este anchetat și condamnat din anii 2000 pentru fapte de evaziune fiscală. Focșăneanul a fost omul cu ideea, potrivit procurorilor anticorupție, și tot el l-a mituit pe funcționarul vamal desemnat să monitorizeze activitatea SC C. SRL.

Inculpații au conceput și pus în aplicare un mecanism complex, prin care cantitățile de motorină achiziționate în regim suspensiv, în perioada aprilie – mai 2009, au fost comercializate de S.C. C. SRL cu încălcarea prevederilor legale, iar pentru a evita plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului, au ascuns sursa impozabilă, respectiv veniturile realizate prin activitățile ilicite de comercializare a motorinei, fapt ce a dus la prejudicierea bugetului de stat prin neplata obligațiilor fiscale”.

Mecanismul

Al doilea focșănean judecat și condamnat definitiv este un alt afacerist, acuzat de această dată că s-a ocupat de administrarea în fapt a unei societăți „cu comportament fiscal de tip „fantomă”, care a fost interpusă între operatorul înregistrat SC C. SRL și una dintre societățile folosite pentru desfacerea produsului energetic. S-a stabilit faptul că SC V. S. SRL a fost preluată de inculpatul P. Ș. N., care s-a folosit de datele de identificare ale martorei Ș. C., persoană care apărea numai scriptic, în acte, pentru a îngreuna eventualele verificări și a nu figura cu o anume calitate în societatea respectivă. Ulterior, tot inculpatul P. Ș. N. s-a ocupat de cesionarea societății martorului C. C., care a preluat formal SC V. S. SRL neavând cunoștință de activitățile derulate în relația comercială cu alte societăți…

La data de 27.04.2009, martora Ș. C. a cesionat părțile sociale martorului C. C., care a devenit asociat unic și administrator al SC V. S. SRL, iar, la data de 30.04,2009, societatea și-a schimbat sediul social în Focșani, conform contractului de comodat încheiat între martor și proprietarul apartamentului. La Oficiul Registrului Comerțului V., mențiunea privind schimbarea sediului social a fost realizată abia la data de 13.05.2009, dată la care s-a înscris și mențiunea de modificare a obiectului principal de activitate al societății, respectiv; „comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”.

Inculpatul P. Ș. N. era în relații apropiate cu inculpatul T. D. M., desfășura activități în domeniul comerțului cu produse petrolifere și a fost interesat de achiziționarea de motorină la un preț redus pentru a o comercializa ulterior prin altă societate pe care o deținea. Inculpatul P. Ș. N. a administrat în fapt SC V. S. SRL, societate pentru preluarea căreia a făcut demersuri folosindu-se de martorul …, care era angajat al său din anul 2008.
După preluarea părților sociale, inculpatul P. a efectuat acte de administrare în fapt, sens în care a purtat discuții cu inculpatul T. D. M. în vederea punerii la punct a unui mecanism complex de fraudare a bugetului de stat prin efectuarea de operațiuni cu produse petroliere. Astfel, a folosit SC V. S. SRL ca o societate tampon interpusă între operatorul înregistrat SC C. SRL și …, societate controlată de inculpatul T. D. M..

Scopul folosirii SC V. S. SRL a fost acela de a transfera sarcina fiscală asupra acestei societăți, obligație ce decurgea din raporturile comerciale scriptice derulate cu SC C. SRL, în condițiile în care inculpatul P. Ș. N. cunoștea faptul că SC V. S. SRL nu avea posibilitatea de a plăti taxele și impozitele, precum și de ascunde sursa impozabilă (motorina) ce era livrată de operatorul înregistrat pe piața internă”, se mai reținea în rechizitoriu.

Tot în aceeași sursă se arată că „membrii grupului infracțional organizat au desfășurat și în trecut activități în domeniul comerțului cu produse petroliere, fiind asociați, în drept sau în fapt, în diferite societăți comerciale. Inculpații au creat circuite tip suveică, prin interpunerea a două societăți fantomă în tranzacții pentru a îngreuna verificarea traseului mărfii și stabilirea caracterului fictiv al operațiunilor”.

Inculpatul T. D. M. a dat declarație în calitate de inculpat, la data de 13.0 4.2017, nu a recunoscut comiterea faptelor. În fața instanței, la termenul de judecată din 8 februarie 2018, inculpatul a solicitat acordarea unui termen pentru angajarea unui avocat, cerere încuviințată de instanță, dar fără finalitate. Cu aceeași ocazie inculpatul a indicat adresa de citare, unde acesta a fost citat pe tot parcursul procesului penal. În cursul cercetării judecătorești, inculpatul, deși legal citat nu s-a prezentat, nu a depus înscrisuri și nu a formulat cereri de probațiune.

Inculpatul P. Ș. N., în faza de urmărire penală nu a dat declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. În fața instanței, pentru termenul de judecată din 18 ianuarie 2018 a semnat personal dovada de primire a procedurii de citare, iar pentru termenul de judecată din 1 martie 2018, dovada de citare a fost semnată de o persoană care locuiește cu inculpatul. Nu s-a prezentat în fața instanței, nu a depus înscrisuri, nu a formulat cereri de probațiune.A fost asistat de avocat desemnat din oficiu.

Referitor la inculpatul T. D. M., instanța va constata că, potrivit fișei de cazier judiciar, acesta se află în situația recidivei post-condamnatorii, față de pedeapsa de 6 ani și 6 luni închisoare aplicată acestuia prin sentința penală nr. 989 din 31 martie 2006 a Judecătoriei Focșani definitivă prin decizia penală nr. 609/R din 30 octombrie 2008 a Curții de Apel G., fiind liberat condiționat la data de 23 mai 2012, cu un rest neexecutat de 855 zile.

Se va reține că inculpatul este căsătorit, are doi copii minori în întreținere, are un loc de muncă, este absolvent de studii superioare, la data comiterii infracțiunii avea 38 ani, precum și atitudinea avută în fața organelor judiciare. Tribunalul consideră că executarea prin privare de libertate este singura în măsură să asigure atât scopul coercitiv, de exemplaritate cât și cel educativ al pedepselor în vederea îndreptării atitudinii inculpatului T. D. M. față de comiterea de infracțiuni și resocializarea lui viitoare pozitivă.

…va condamna pe inculpatul T. D. M. …urmând să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani închisoare în regim de detenție și 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor.

În privința inculpatului P. Ș. N., instanța va reține lipsa antecedentelor penale, nivelul de instruire școlară ca absolvent de studii medii, vârsta acestuia – având 48 ani la data comiterii infracțiunii, faptul că are loc de muncă, atitudinea avută în fața organelor judiciare. va condamna pe inculpatul la 5 ani închisoare pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată”, se mai arată în sentința existentă pe Rolii.

condamnare - Doi inculpați din dosarul Bancorex, condamnați cu executare într-o cauză de evaziune fiscalăcondamnare 1 - Doi inculpați din dosarul Bancorex, condamnați cu executare într-o cauză de evaziune fiscală

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here