Dosar de candidat: Marian Oprișan sau megalomania care aduce sărăcia

1
550

Jurnal de Vrancea începe șirul rubricii “Dosar de Candidat” cu politicianul cu cea mai mare notorietate din Vrancea, Marian Oprișan. Proaspăt ales lider al  organizației PSD Vrancea, Marian Oprișan se va bate în luna octombrie cu greii social-democrați pentru funcția de vicepreședinte PSD la nivel național.

marian-oprisan

Politicianul cu cea mai mare notorietate din Vrancea, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan s-a ales cu eticheta de baron din cauza modului abuziv în care înțelege să-și exercite atribuțiile.

Departe de a fi un om politic de tip european, modern, competent, transparent, altruist și tolerant, adept al respectului față de lege, este  mai curând opusul. Un politruc cu limbaj de lemn, adept doar al legilor care îl favorizează. Un produs al propagandei care se menține la putere nu datorită competenței ci a unor legi strâmbe, practicilor oculte, netransparente și a aranjamentelor de culise. Un individ care, deși nu ratează nici un prilej de a se afișa alături de oamenii simpli, îi disprețuiește deoarece îi amintesc de unde a plecat.

Oprișan suferă de boala celor care dețin puterea discreționar și care se consideră mult deasupra celorlalți: grandomania. Este un colecționar de titluri și funcții pe care le afișează cu aroganță, ori de câte ori are ocazia. La fel, precum se laudă și cu fotografiile în care apare alături de diverse personalități, fie că este vorba de lideri europeni, artiști sau vedete TV. El are pretenția că se pricepe la orice, economie, cultură, agricultură, fonduri europene, drept etc.  În toate comunicatele oficiale și în articolele ce-i sunt dedicate, apare ca un  mare specialist în orice, plin de initiative genial.

Incapabil să rezolve micile probleme cotidiene, precum gropile din drumurile județene, lansează proiecte megalomanice, aproape imposibil de pus în practică, precum aeroporturi, autostrăzi, stațiuni de ski, parcuri industriale sau parcuri de distracție. Și astfel, cu cât crește numărul eșecurilor pe care le înregistrează ca președinte al CJ, în administrarea județului, cu atât lansează mai multe programe de investiții irealizabile.

Statisticile arată că Vrancea este unul dintre cele mai sărace și înapoiate județe în ceea ce privește calitatea vieții. Majoritatea comunelor nu au canalizare și apă curentă iar drumurile sunt distruse, în ciuda faptului că reabilitarea lor este prioritară, pentru CJ, de 15 ani. Sătui de promisiuni mincinoase, vrâncenii fug de sărăcie și-și caută bunăstarea în țări străine, în vreme ce investitorii serioși ocolesc județul, speriați de șpăgile care li se cer pentru a înființa locuri de muncă.

Sub conducerea înțeleaptă a lui Oprișan, Vrancea supraviețuiește doar mulțumită pomenilor guvermanentale pe care le solicită, cu mâna întinsă la ușile mai marilor zilei.

De la începuturile sub protecția lui Giurgea și Mitrea, la om de bază într-un PSD fără lideri puternici

Oprișan și-a început cariera politică în 1990, în FSN. Băiat de cartier, cu tupeu, manechin la Confecția luat în evidențele Securității, ca informator, s-a făcut iute remarcat de Nicu Giurgea primul său mentor în ale politicii și a tunurilor pe bani publici.

Pentru Giurgea, Oprișan a fost executantul pe care l-a folosit să-și controleze prietenii și adversarii politici și afacerile pe bani publici. Astfel au pus la cale, afacerea Seven Stars, o schemă bazată pe slugărnicia și teama celor puși să administreze bunurile publice prin care statul era jefuit cu acte în regulă.

După retragerea lui Giurgea, în 1997, Oprișan a preluat, cu sprijinul lui Miron Mitrea, șefia PDSR Vrancea. Tot ajutat de Mitrea a ajuns președinte al Consiliului Județean și  a făcut primii pași în politica mare. După instaurarea Guvernului Năstase, Oprișan a numit oameni de încredere la șefia instituțiilor de control și de forță și a început să-și exercite puterea asupra adversarilor politici și a mediului de afaceri. Folosindu-se de presiunea politică și de sumele imense dirijate, în Vrancea, de Miron Mitrea, ministru al Transporturilor, a acaparat din ce în ce mai multă putere, atrăgând alături în PSD aproape toți primarii din județ.

După 2004, când PSD a pierdut guvernarea, Oprișan s-a menținut pe poziții, făcându-și prieteni  între noii puternici ai zilei. Banul public a netezit relațiile cu Vasile Blaga, ministru al Administrației și Traian Băsescu, președintele României. În 2005, când CJ Vrancea a beneficiat de fonduri pentru drumurile distruse de inundații, contractele au fost împărțite și firmelor PDL, din grupul Golden Blitz. În schimb, Blaga avea să-l ajute un an mai tîrziu, când liberalii au încercat să-l înlăture de la șefia CJ.

Într-un PSD lipsit de lideri puternici, precum Năstase, Hrebenciuc, Bunea Stancu, Mitrea, Mazăre, Constantinescu etc. cota lui Marian Oprișan în PSD a crescut. Cuvântul său a căpătat greutate după ce, pe fondul problemelor cu legea pe care le au liderii din zonă, a devenit șeful neoficial al PSD din Regiunea Sud-Est.

Un baron sărac care trăiește din mila familiei și a prietenilor

Dacă ne luăm după declarațiile de avere, Marian Oprișan este un om sărac, un adevărat social-democrat care trăiește din salariu și locuiește împreună cu mama. Deține un teren agricol și două apartamente în Focșani.

Pe cât este el de sărac, pe atât este mama sa, pensionară, avută. Deși nu face afaceri și nici nu are alte surse de venit în afară de pensie (în jur de 1.000 de lei), ea deține o mica avere imobiliară și importante sume de bani. Fortăreața situată la 27 kilometri de Focșani și apartamentul de lux din București sunt proprietăți care valoarează câteva sute de mii de euro.  Din economiile ei, i-a oferit fiului, fără obligații, 10.000 de euro, bani de buzunar.

Oprișan mai are noroc și de prieteni foarte sufletiști care-i dau în folosință bolizi de lux, cumpărați special pentru el și pentru care plătesc rate de zeci de mii de euro. Direct sau indirect, acești prieteni au legături cu firmele care obțin contracte de la bugetul județului.

Achitat în singurul dosar de corupție pentru care a fost trimis în judecată

Deși împotriva lui au fost formulate mai multe plângeri penale, la DNA, doar una s-a concretizat cu trimiterea în judecată, în 2006. A fost acuzat, alături de mai mulți subaltern, de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor publici, fals şi uz de fals punându-i-se în cârcă  un prejudiciu de 1,9 milioane de dolari.

Șansa lui a fost că procurorii acționau mult mai reținut atunci așa că inculpații au fost cercetați în libertate, fără restricții. Acest lucru a permis avocaților săi să construiască o apărare aproape fără fisură. Procesul s-a derulat pe parcursul a nouă ani, tergiversat de avocați, și în 2015  Judecătoria Cluj Napoca a dat prima sentință, de achitare, pentru toți acuzații. În prezent, dosarul se află în recurs la Curtea de Apel Cluj.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.