Dragoș Ciobotaru, candidatul PNL Vrancea la Camera Deputaților, aduce în atenție o serie de măsuri menite să accelereze dezvoltarea antreprenorială în România, cu accent pe stimularea inovației în cadrul IMM-urilor și startup-urilor.
Aceste propuneri, regăsite în Programul de guvernare al Partidului Național Liberal, vizează crearea unui ecosistem de finanțare robust, prin intermediul unor fonduri de investiții public-private, ce ar putea susține afacerile emergente, dar și cele deja existente, într-un mod durabil și eficient.
Astfel, una dintre măsurile centrale pe care Dragoș Ciobotaru le aduce în atenție este înființarea unui fond de investiții public-privat, în colaborare cu Banca de Investiții și Dezvoltare, menită să faciliteze accesul IMM-urilor și startup-urilor la capital.
„Modelul acestui fond este structurat printr-o combinație de capital public și privat, în care sectorul public ar juca un rol esențial prin finanțarea inițială, iar sectorul privat ar contribui suplimentar. Această abordare încurajează colaborarea între stat și mediul de afaceri, oferind garanții sau co-investiții publice, aspecte care sporesc siguranța și atractivitatea investițiilor private”, a subliniat Dragoș Ciobotaru.
Un exemplu de distribuție a capitalului ar putea fi acela în care sectorul public acoperă între 60% și 70% din capitalul total, în timp ce investitorii privați contribuie cu restul de 30%-40%. Acest fond ar funcționa similar unui fond de capital de risc, permițând gestionarea flexibilă și strategică a investițiilor în afaceri cu potențial de creștere rapidă.
„Pentru o administrare eficientă a resurselor este nevoie de implementarea unei structuri de tip „fond de fonduri”. Astfel, fondul principal ar investi în alte fonduri de venture capital care, la rândul lor, finanțează startup-uri și IMM-uri inovatoare. Acest model de investiții nu doar diversifică riscurile, dar și susține un flux constant de capital către proiecte care necesită finanțare în diferite etape de dezvoltare”, a mai precizat Dragoș Ciobotaru, candidat al PNL Vrancea la Camera Deputaților.
Pentru a reduce birocrația și a eficientiza procesele de finanțare, administrarea fondului ar trebui realizată, în mare parte, de actori privați care vor garanta o mai mare responsabilitate în alocarea capitalului, întrucât aceștia operează sub presiunea performanței și a eficienței.
„Printr-o colaborare strategică între stat și mediul privat, procesul de alocare devine mai transparent și mai orientat spre rezultate, iar povara birocratică ce poate afecta negativ IMM-urile și startup-urile aflate în faza de creștere este minimizată. Prin înființarea unui fond public-privat administrat în colaborare cu Banca de Investiții și Dezvoltare, România are oportunitatea de a construi un ecosistem de afaceri mai puternic, susținut de resurse financiare flexibile și accesibile”, a mai spus Dragoș Ciobotaru.
(Realizat de SC Media Factory Concept SRL la comanda PNL – Filiala Vrancea. Cod mandatar financiar 11240002)