DSP Vrancea e cu PCR-ul în concediu. Azi și mâine testările pentru coronavirus au o mică pauză

1
615

După aproape patru luni de activitate susținută și aproape neîntreruptă, aparatul RT-PCR pentru diagnosticarea Covid-19, aflat la Direcția de Sănătate Publică Vrancea, intră într-o binemeritată vacanță scurtă. Nu e bai că încă avem coronavirus printre noi, transmitere comunitară și un singur aparat de testare în tot județul. Dacă sunt zile libere, și aparatul stă în pauză. Sau cel puțin aceasta ar fi explicația care stă în spatele unor adrese trimise ieri de DSP Vrancea către cele două spitale care tratează Covid în județ – Adjud și Focșani. Pe scurt, cele două unități sunt anunțate suav că nu ar trebui să se mai obosească să ia probe pentru determinarea existenței virusului care a luat până acum 92 de vieți în județ și a îmbolnăvit (oficial) 2.152 vrânceni. De ce? Păi azi și mâine „Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea nu desfășoară activitate”. Dar vorba aia, nu e motiv de panică. DSP Vrancea asigură prin vocea adjunctei Janina Lazăr (care e și medic epidemiolog) că e deschisă linia telefonică de permanență. Cum ar veni, dacă medicii vor să afle ceva despre orice, mai puțin despre cum se desfășoară testările în zilele de 15 și 16 august, „serviciul de permanență vă stă la dispoziție pentru comunicarea rezultatelor testărilor efectuate până la data de 14.08.2020 inclusiv”.

adresa dsp 1 -  DSP Vrancea e cu PCR-ul în concediu. Azi și mâine testările pentru coronavirus au o mică pauză

Adică sunt zile libere de Adormirea Maicii Domnului, dar nu chiar pentru toată lumea. Ar fi cam prima sărbătoare legală care se ține cu adevărat de DSP Vrancea. Pentru că aparatul de testare a ajuns la Vrancea pe 7 aprilie, iar testările propriu-zise au început pe 16 aprilie. Cum abia fusese pus în funcțiune, nu se putea pune pauză de Paște, care a fost pe 19 aprilie, așa că specialiștii DSP Vrancea au prelucrat în acea zi – potrivit raportărilor oficiale – 11 teste.

Nu e prima dată când DSP Vrancea pare ușor încurcată de enorma responsabilitate pe care o are în pandemia de coronavirus. În urmă cu câteva zile, instituția amenința medicii că vor plăti din propriul buzunar testările pacienților. După ce enormitatea a apărut în presă, directorul executiv al DSP Vrancea a părut că a uitat ce a semnat și trimis către spital, și a comunicat că nu există așa ceva, a fost o interpretare eronată. Nu s-a înțeles exact a cui a fost interpretarea sau dacă o astfel de comunicare a fost făcută și spitalului. „Toți medicii din Vrancea pot face recomandări de testare pentru COVID-19. Medicii nu vor achita contravaloarea testelor solicitate și efectuate.

adresa dsp -  DSP Vrancea e cu PCR-ul în concediu. Azi și mâine testările pentru coronavirus au o mică pauză

În urma apariției în mass-media a informațiilor potrivit cărora DSP Vrancea ar solicita medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani să testeze pacienţii internaţi doar după ce aceştia au fost consultaţi de medicul infecţionist şi la recomandarea acestuia, în caz contrar, contravaloarea testului pentru Covid-19 urmând a fi achitată de medicul care a solicitat testarea, Direcția de Sănătate Publică Vrancea clarifică această situație. Astfel, facem precizarea că medicii nu vor achita contravaloarea testărilor pe care le vor solicita pentru pacienții ajunși la Spitalul Județean. Totodată, toți medicii vor putea face recomandarea de testare pentru COVID-19, nu doar medicul infecționist al Spitalului Județean. Interpretarea anterioară, vizavi de analiza probelor biologice recoltate de către spitalul județean, făcută în ultimele săptămâni (perioada în care a fost observat un număr mare de situații interpretabile din punct de vedere al metodologiei) a condus la confuzia în cauză”, se arăta în comunicatul care i-a fost atribuit stomatologului Cătălin Bunghez.

Candidati PNL Vrancea Candidati PNL Vrancea
Loading...

1 COMENTARIU

  1. sa vina dsp la Gugesti la fab de confectii sunt infestati toti dar vin si se lucreaza permanent dar se pare e nevoie de concediu la dsp

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.