DSP vrea și bani de la Primăria Focșani, pe lângă cele 1.000 de teste primite gratis

0
230

Primăria Focșani este bună de plată pentru Direcția de Sănătate Publică Vrancea, după ce s-a apucat să cumpere și să doneze 1.000 de kituri de testare. S-a dovedit ulterior încheierii protocolului de predare-primire a acelor teste că acestea nu pot fi folosite decât contra-cost. Sau ce puțin asta rezultă dintr-o adresă primită ieri de Primăria Municipiului Focșani, adresă în care DSP Vrancea atrage atenția că, practic, kiturile de testare nu vor fi folosite fără un alt ajutor din partea municipalității: 90 de lei pentru fiecare test. Nu chiar aferent fiecărui din cele 1.000, pentru că de facto ar urma să fie folosite doar 700.

A fost stabilit un cost de 243 lei/ test RT-PCR, iar conform Protocolului de colaborare, Primăria municipiului Focșani a predat un număr de 1.000 de teste Direcției de Sănătate Publică Vrancea, rezultă o diferență de preț per testare de 90 lei pentru prelevarea probelor, consumabile, echipamente de protecție, dezinfectări și manoperă”, se arată în adresă, cu mențiunea că DSP e nerăbdătoare să afle „cine va suporta acest cost suplimentar/ testare”.

În data de 5 mai 2020 Primăria Municipiului Focșani a predat un număr de 1.000 kituri pentru testarea, cu precădere, a cadrelor medicale, polițiștilor, jandarmilor, angajaților ISU, Ambulanța, Poliția locală și funcționarii publici aflați în legătură directă cu cetățenii, luni, 11 mai 2020, Direcția de Sănătate Publică (PNL Vrancea) solicită sume suplimentare de bani pentru a folosi cele 1.000 de kituri, pentru care Primăria Municipiului Focșani a cheltuit deja 84.000 lei”, se arăta aseară într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Focșani, unde apărea și documentul de mai sus.

Direcția de Sănătate Publică Vrancea a trimis în urmă cu câteva momente o explicație, pe lângă documentul înregistrat la primărie. Astfel, instituția spune că „respinge acuzațiile formulate de Primăria Focșani” și aduce la rândul ei acuzații.

Testările respective se fac cu reactivi achiziționați de primărie, de la bugetul local, și nu pot fi decontați pe un program național de sănătate, conform metodologiei și ordinelor sanitare în vigoare, chestiuni pe care edilul municipiului Focșani ar fi trebuit să le ia în calcul, având în vedere experiența sa administrativă și financiară.

Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică, testarea se face în mod gratuit, prin Programul Național de Sănătate, în ordinea recomandărilor de prioritizare. Aceeași metodologie stabilește și posibilitatea ca instituțiile să încheie protocoale de testare contracost, suplimentar față de Programul Național de Sănătate de testare gratuită, și care pot fi realizate din resurse proprii sau în colaborare cu laboratoare specializate.

Am fost uimiți de faptul că proiectul de hotărâre prin care s-au alocat banii pentru teste nu a fost fundamentat cu un protocol, acesta fiind făcut pe repede înainte în momentul schimbării conducerii DSP, lucru care ridică mari suspiciuni, atât legate de profesionalism cât și de intenții.

DSP Vrancea manifestă o deschidere totală față de rezolvarea problemelor din această perioadă și își dorește un dialog eficient bazat pe soluții și comunicare reală, nu atacuri politice sau de altă natură din partea Primăriei Focșani”, se arată în comunicatul DSP Vrancea.

Primarul Cristi Misăilă spune că, pe lângă maculatura trimisă de DSP Vrancea, există totuși un Ordin de ministru care reglementează situația testărilor. Prin Ordinul 479 din 22 martie anul acesta au fost făcute câteva modificări la cheltuielile eligibile: „serviciul de testare RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se finanțează de Ministerul Sănătății, respectiv se decontează de către direcțiile de sănătate publică la un tarif de 200 lei/ testare RT-PCR efectuată pentru identificarea virusului 2019-nCOV în baza cererilor fundamentate ale unităților de specialitate, certificate pentru realitatea și regularitatea datelor, însoțite de borderoul centralizator al serviciilor realizate și raportate”.

Ei ne cer încă 90 de lei, în condițiile în care le-am dat kiturile de testare. În calculul pe care l-au făcut le rezultă un cost de 243 de lei pentru fiecare test. Din această sumă, 153 de lei reprezintă costul cu kitul, restul de 90 de lei fiind neacoperiți. Dar Ministerul Sănătății le decontează 200 de lei. Asta clar este o piedică, pentru a nu utiliza acele kituri. Voi face o adresă scrisă la Ministerul Sănătății, să văd dacă legile în Vrancea se aplică altfel, sau dacă există o lege proprie la Direcția de Sănătate Publică Vrancea. Din punctul meu de vedere este un abuz grosolan”, ne-a declarat primarul Misăilă.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.