DSV sporește controalele în preajma sărbătorilor de iarnă

0
275

carne de porc pe piatajpg - DSV sporește controalele în preajma sărbătorilor de iarnă

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor demarează ample verificări în piețe, tîrguri și oboare, în preajma sărbătorilor de iarnă. Având în vedere că perioada în care ne aflăm este cea care în se fac cele mai multe cumpărături, inspectorii DSV vor ieși în teren pentru a-i trage la răspundere pe cei care vor să se îmbogățească prin mijloace ilrgale ori îi pun în pericol pe consumari cu marfă neconformă.

Actiunile de control se vor desfasura în targurile de animale, pieţele agroalimentare, unitaţile de abatorizare, procesare, depozitare si comercializare a produselor alimentare de origine animala si non-animala (carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi in unitaţile de alimentaţie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.,  fiind urmarite in principal urmatoarele aspecte :

  • conditiile generale si specifice de igiena necesare a fi respectate in unitatile de productie (abatoare, fabrici de procesare etc.) pe intreg “lantul alimentar” de la aprovizionarea cu materii prime pana la procesarea, depozitarea, livrarea, transportul si comercializarea directa catre consumator a produselor finite;
  • condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unitaţilor care comercializeaza produse de origine animala, care au fost autorizate/inregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animala;
  • condiţiile de depozitare a produselor de origine animala;
  • provenienţa alimentelor de origine animala sau care conţin produse de origine animala, a modului in care sunt manipulate şi expuse la vanzare; prezenţa, dupa caz, a vitrinelor frigorifice care sa menţina o temperatura corespunzatoare şi care sa evite contaminarea produselor;
  • cerinţele referitoare la marcarea carnii şi identificarea produselor de origine animala, in special prezenţa marcii de sanatate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de caracase provenite de la porcine şi existenţa, dupa caz, a certificatului de sanatate pentru carne;
  • cerinţele referitoare la marcarea produselor de origine animala;
  • cerinţele referitoare la etichetarea produselor de origine animala;
  • condiţiile de funcţionare a unitaţilor inregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare in care se comercializeaza produse de origine animala;
  • interzicerea taierii animalelor in scopul comercializarii carnii sau a produselor rezultate pentru consum public, in alte locuri sau spaţii, decat cele autorizate sanitar veterinar;
  • interzicerea comercializarii produselor de origine animala in alte locuri decat cele autorizate/ inregistrate sanitar veterinar;
  • aplicarea dispoziţiilor privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei.
  • un aspect deosebit de important este interzicerea comercializarii carnii provenita de la porcii  sacrificati in interes familial, (fara efectuarea expertizei sanitare veterinare) fapta care daca este constatata va fi sanctionata contraventional cu amenda de la 20.000 – 40.000 lei

În caz de nereguli constatate, inspectorii DSV vor da amenzi și chiar vor dispune închiderea unităților până la remedierea deficiențelor.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.