Elevii vrânceni învățați să se ferească de pericolele care se ascund în spatele internetului

0
124

Marți, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, în colaborare cu Echipa județeană pentru siguranța copiilor pe Internet au organizat o conferință de presă  tematică la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.

Activitatea face parte din programul educațional despre lumea internetului, inițiat de  Organizația ”Salvați Copiii”  iar parteneri în acest proiect sunt Centrul Județean de Resurse și Asisstență  Educațională Vrancea, Casa Corpului Didactic Vrancea și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.

Alături de polițiștii Serviciului Ordine Publică, polițiștii de proximitate și cei ai Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Vrancea au fost prezenți reprezentanți din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, Vrancea, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Direcției de Sport și Tineret Vrancea, Serviciului de Probațiune Vrancea, Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu”, Consiliul elevilor.

Internetul, un mediu fascinant atât pentru adulți, cât și pentru copii, poate reprezenta un real pericol aceștia din urmă. Astfel, pentru a preveni situațiile neplăcute în care pot ajunge atât copiii cât și tinerii, unele chiar grave, polițiștii au fost prezenţi astăzi în mijlocul acestora,  cu sfaturi și recomandări utile.

Desfășurată sub sloganul „Împreună pentru siguranța online a copiilor”, activitatea derulată de către specialiștii în domeniu i-a avut în centrul atenției pe copii, tineri, cadre didactice, părinţi şi specialişti, scopul acesteia fiind acela de a promova programul educaţional „Ora de Net” şi serviciile de informare, consiliere şi raportare a abuzurilor din mediul online puse la dispoziţie pe platforma www.oradenet.ro.

ipj zilele criminalitatii 2 - Elevii vrânceni învățați să se ferească de pericolele care se ascund în spatele internetuluiRolul echipei judeţene de specialişti este acela de a asigura cadrul necesar pentru prevenirea situaţiilor de risc în care sunt implicaţi utilizatorii de Internet şi de a facilita soluţionarea rapidă a eventualelor cazuri de abuz semnalate de copii şi tineri. Statisticile sunt sumbre. Vom face un nou studiu să vedem care este situația acum ca urmare a folosirii acestui mediu de către copii și adolescenți. În ultima vreme a crescut semnificativ utilizarea dispozitivelor mobile, în special în rândul copiilor. Ne propunem să înțelegem mai clar modul în care tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani aleg să intercaționeze cu mediul online. Să avem o imagine complexă a felului în care tinerii văd Internetul.

Linie gratuită de informare și consiliere

Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonată de Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro şi posibilitatea înscrierii în programul de voluntariat Ora de Net, oportunitate descrisă pe pagina www.oradenet.ro/fii-voluntar.

Ce înseamnă programul „Ora de Net”?

„Ora de Net” este un program european, unic în România, care promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util și sigur.

Printre demersurile realizate de echipa Ora de Net se numără: coordonarea unei rețele ample de voluntari – cadre didactice şi specialişti care lucrează cu copiii – care implementează activităţi educaţionale la nivel naţional; organizarea de activităţi de formare și dezvoltarea de resurse educaţionale adresate părinților, profesorilor şi specialiştilor; oferirea de consiliere – ctrl_AJUTOR – la care pot apela copiii, părinții sau specialiștii atunci când întâmpină probleme pe Internet; oferirea unei linii de raportare – esc_ABUZ – unde se poate raporta conţinutul ilegal întâlnit pe paginile web româneşti”.

Tot pentru prevenirea victimizării minorilor, la sediul Direcției de Sport  și Tineret Vrancea, a fost organizată ”Cafeneaua prevenirii – Siguranța ta contează!”.

Au  fost invitați elevi și profesori ai Colegiului Mihail Kogălniceanu, Colegiului Tehnic Ion Mincu, Liceului Gheorghe Tăttărescu, Școlii Postliceale Sanitare Carol Davila, voluntari ai Direcției de Sport și Tineret Vrancea de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați, Girecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Consiliul elevilor. Poliţiştii de proximitate și cei de la posturile de poliție din cadrul subunităţilor au realizat dezbateri preventive cu elevii şcolilor aflate pe raza de competenţă. Evenimentul Zilele Prevenirii Criminalității va continua miercuri, 3 octombrie, ziua fiind dedicată prevenirii violenței în familie, prioritate  a Poliţiei Române.

La toate subunităţile din mediul rural şi urban, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică vor realiza dezbateri preventive cu grupurile ţintă. În comuna Paltin, începând cu ora 10.00,  Compartimentul Analiză și Prevenirea Criminalității şi Serviciul de Ordine Publică vor realiza  activităţi de informare în cadrul campaniei locale ”NU violenței în familie!”. Activitatea de informare din comuna Paltin reunește, sub sloganul ” Nouă ne pasă!”, reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Vrancea, D.J.T.S. Vrancea, C.P.E.C.A. Vrancea, Școala Postliceală Sanitară ”Vasile Alecsandri”, medic, preot, asistent social din comună, cetățenii victime sau potențiale victime ale violenței în familie. (comunicat IPJ Vrancea)

ipj zilele criminalitatii 1 - Elevii vrânceni învățați să se ferească de pericolele care se ascund în spatele internetului

Catalin-Toma-PNL-Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here