Este pregătit Focșaniul pentru un candidat independent? Liviu Macovei: “Cred că un plan de guvernare pentru orașul Focșani, trebuie făcut împreună cu focșănenii”

0
528

Daniel Palade: Aș începe acest interviu prin a vă întreba: Cine este Liviu Macovei?

Liviu Macovei: Sunt născut în Focșani acum 45 de ani într-o familie de profesori. Tatăl meu Nicolae Macovei a fost timp de 28 de ani profesor de matematică la Liceul Cuza din Focșani. A fost un om respectat. Și acum mă întâlnesc cu multă lume din Focșani care îmi vorbește frumos de tatăl meu. Și mama mea, Ștefana, de asemenea, a fost profesoară de matematică la Liceul Economic. Am crescut într-o familie de matematicieni, cum s-ar zice. Și cum așchia nu sare departe de trunchi și eu, la rândul meu, am mers pe aceeași filieră. Am absolvit Liceul Unirea, promoția 1993, clasa de informatică, mai apoi am plecat la Brașov, la facultate, dar m-am transferat la Galați pentru a fi mai aproape de casă. Aici mi-am cunoscut viitoarea soție, contabil de profesie. Avem un copil împreună.

Am început încă din facultate să lucrez la mici softuri de contabilitate. Am dezvoltat această pasiune, chiar aș putea să zic, până am ajuns să creez un soft de contabilitate – Contliv, care este folosit de o mare parte a companiilor de profil care activează în Focșani. De fapt, ca o mică glumă, am ajuns să fiu mai repede cunoscut după numele de Contliv decât după numele meu adevărat.

D. Palade: Ce v-a determinat să intrați în politică?

L. Macovei: De fapt, întrebarea pe care mi-o pun adesea este: de ce abia acum? Cred că toți avem o responsabilitate. Față de copii, față de colegi, față de comunitate. Eu cred că, raportat la potențialul pe care îl are comunitatea din Focșani, condițiile în care se prezintă astăzi orașul nostru este mult, mult sub potențialul său. Desigur, e ușor doar să-i acuzăm pe cei care ne-au condus până acum. Asta am făcut și eu o bună bucată de vreme. Dar toate astea se întâmplă și pentru că noi, de fapt eu, că vorbesc în nume personal nu m-am implicat mai din timp.

D. Palade: De ce în politică?

L. Macovei: Pentru că vrem, nu vrem, politicul ia deciziile. A existat un moment de ezitare înainte să fac acest pas și a intra într-o lume care, să zicem că nu e tocmai corectă în totalitate. Am prospectat mai întâi posibilitatea de a mă implica doar la nivel civic. Dar, la noi în Focșani, posibilitățile în acest domeniu sunt destul de limitate. Societatea civilă este destul de restrânsă, mare parte din organizații sunt oricum afiliate intereselor politice. Așa că mi-am asumat riscul de a face acest pas și sunt ferm convins că, în calitate de primar, pot face lucruri bune pentru Focșani.

D. Palade: Ce-și propune Liviu Macovei? Care sunt pașii întreprinși până în momentul de față?

L. Macovei: Așa cum anunțat pe pagina mea de Facebook, dar și în alte interacțiuni cu presa, intenția mea fermă este de a candida din postura de independent la Primăria Focșani în alegerile din această toamnă. Am enunțat un plan în 10 puncte, care nu este încă un program elaborat, ci mai degrabă o serie de zece priorități pentru acest oraș. L-am intitulat, sugestiv, #ZecepentruFocșani.

Pentru că nu am o experiență în administrația locală și pentru că, așa cum am prins de la părinții mei, nu poți să faci ceva dacă nu ai pregătire temeinică în acel domeniu am început să merg la cursuri de pregătire și să mă documentez serios în acest sens. De asemenea sunt în plin proces de coagulare a unei echipe de profesioniști, oameni integri, specialiști în diverse domenii de administrație cu care să mă consult atunci când este nevoie.

D. Palade: De ce #ZecepentruFocșani?

L. Macovei: Cred că un plan de guvernare pentru orașul Focșani, trebuie făcut împreună cu focșănenii. Din acest motiv am ales să prezint doar niște priorități, pe care să le grupez în zece categorii, urmând ca în urma dialogului pe care îl am și îl voi avea cu focșănenii să elaborez un plan detaliat, un plan aplicat care să ne scoată din fundătura în care ne aflăm.

D. Palade: Cum vedeți viitorul politic al orașului Focșani?

L. Macovei: Așa cum se prezintă situația în acest moment, singura șansă de a scăpa orașul Focșani de sub jugul PSD-ist care ne apasă pe grumaz de 30 de ani este coagularea tuturor forțelor politice de dreapta și susținerea unui candidat comun. Un candidat ales de comun acord; un candidat care să aibă cele mai mari șanse de a câștiga votul popular. Intenționez, în acest sens, să demarez un dialog cu toți cei interesați pentru a identifica cea mai bună soluție pentru orașul Focșani și pentru locuitorii săi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.