Este sau nu țuica O BOMBĂ cu ceas?

0
337

tuica - Este sau nu țuica O BOMBĂ cu ceas?

Țuica, băutură autohtonă extrem de apreciată de consumatorii românii, este o adevărată bombă cu ceas! Avertismentul vine de la Asociația Producătorilor de Băuturi Alcoolice Vinrom din București și vizează strict țuica vândută la marginea drumului. Reprezentanții Asociației au cumpărat țuică din mai multe localități din 5 județe, printre care și Vrancea, iar probe au fost trimise la analize. Rezultatul?

 „S-a constatat prezența peste limita admisă reglementată a unor metale grele, aldehide, alcooli superiori și furfurol, care sunt deosebit de toxice și încadrate drept substanțe cancerigene”

se precizează într-un comunicat APBA VINROM

Avertismentul în sine este îngrijorător. Însă și mai grav e nimeni nu poate controla ceea ce reprezentanții asociației denumesc a fi un fenomen la scară națională. Nici o instituție abilitată să deruleze acțiuni de control nu poate merge acasă la producătorul de țuică ce își scoate marfa la vânzare la marginea șoselei pentru a-i cere mostre, în vederea efectuării de analize. Totul nu e decât o scăpare legislativă, care poate avea însă consecințe grave asupra sănătății celor care beau țuică neconformă. Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare, de exemplu, care răspund de siguranța alimentelor, spun clar: legea nu îi lasă să controleze decît mărfurile produse industrial, iar până acum nu au fost găsite nereguli.

Legat de băuturile alcoolice, nu am avut probleme, nici la cele distilate, nici la vinuri. Vorbesc despre produsele pe care le avem noi în supraveghere. Despre celelalte nu vă pot spune nimic

a declarat dr. Mariana Săvescu, șef Siguranța Alimentelor în cadrul Direcției Sanitar-Veterinare Vrancea.

Același răspuns și din partea altor organisme de control, care pot efectua verificări doar în cazul existenței unor reclamații. În județul Vrancea nu au existat însă plângeri în ultimii ani care să vizeze calitatea țuicii. (C.T.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here