Toată lumea a aflat până la această oră de coada kilometrică care s-a desfășurat astăzi la sediul Polaris, societatea care a luat locul absolut legal, prin licitație publică, aproape defunctei companii a Primăriei Focșani, CUP Salubritate, în activitatea de strângere a deșeurilor.
De asemenea, toată lumea a observat (cu excepția celor care au orbul găinilor și a celor care stau prea aproape de turul șalvarilor primarului) cum s-a cocoțat Misăilă, ca șoarecele pe sacul de mălai, pe subiectul încheierii contractelor de salubritate. Incitând subtil la revoltă, cu pumnul ridicat muncitorește în aer, Misăilă cere rezilierea contractului cu societatea Polaris pe motiv că aceasta nu a respectat clauzele contractuale și și-a bătut joc de cetățeni… „punându-i pe drumuri în plină iarnă.”
Cu toate acestea, potrivit informațiilor furnizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vrancea Curată” (formată din 74 de primării de municipii, oraşe şi comune, respectiv preşedintele consiliului judeţean), cea care gestionează serviciile de salubrizare la nivelul județului, primarul Misăilă s-a abătut serios de la poteca îngustă a celor care spun adevărul.
„ADI Vrancea Curată a constatat că SC Polaris M.Holding SRL a îndeplinit toate obligațiile din perioada de mobilizare, mai puțin două: încheierea cu toți utilizatorii casnici și noncasnici a contractelor și amplasarea pe teritoriul celor 28 de UAT-uri a containerelor de 1.100 metri cubi pentru deșeurile reziduale și a ”clopotelor” pentru deșeurile reciclabile.
Verificând îndeplinirea acestei obligații, am constatat că nu putem aplica prevederea contractuală cu privire la sancționarea prestatorului întrucât cele două situații specificate mai sus nu s-au putut îndeplini din motive independente de voința sau acțiunile operatorului.
Mai exact, din cele 28 de localități, doar pentru municipiul Focșani ADI ”Vrancea Curată” nu a putut pune la dispoziția operatorului locațiile identificate GPS pentru amplasarea containerelor pe spațiul public, acestea nefiind stabilite și indicate de Primăria municipiului Focșani nici până în acest moment.
De asemenea, am constatat că nu poate fi tras la răspundere operatorul pentru neîncheierea celor 50.000 de contracte în municipiul Focșani în doar 2 săptămâni de la data aprobării modelului de contract în AGA Vrancea Curată (17 decembrie 2024) și data începerii operării serviciului (1 ianuarie 2025), întrucât pe această componentă termenul de mobilizare de 90 de zile curge de la data de 17 decembrie 2024.”
Credem că e clar pentru toată lumea ce s-a întâmplat în realitate. De altfel, încă de la desemnarea noului operator de salubritate – Polaris – Misăilă a încercat să facă tot felul de scheme complicate pentru a pune bețe-n roatele proiectului, pe care, fie vorba între noi, l-a început Marian Oprișan încă din „Cretacicul Superior”, luându-ne la un moment dat gândul că nu ne vom mai afla în viață atunci când acesta va fi pus în practică. La fel ca și „padawanul” său, Oprișan era vestit pentru proiectele cu finalizare întârziată spre deloc pe care a zis că le-a implementat în Vrancea.