Evaluare Națională: profesorii așteaptă note bune în urma probei la Limba română! Janet Popoiu: „Subiectele au avut un nivel mediu de dificultate”

0
238

Astăzi elevii din clasa a VIII-a au susținut proba la Limba română, probă ce face parte din cadrul examenului de Evaluare Națională. În Vrancea, dintre cei 3.004 elevi înscriși au participat la prima probă 2.835, 169 neprezentându-se la examen. Pe lângă subiectele la gramatică, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul epic a unui text dat („Zborul” de Sorin Titel), notată cu 16 puncte, și, de asemenea, o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate, notată cu 12 puncte. În ansamblu, profesorii de specialitate consideră că subiectele date anul acesta nu au fost dificile, și, spre deosebire de anii anteriori când au create cu anumite ambiguități, au fost formulate clar. De altfel, dascălii sunt de părere că procentul de promovabilitate va fi mare întrucât, între aprilie și iunie, elevii au fost testați permanent, gradul de dificultate pe o scară de 1 la 10 fiind apreciat de dascăli undeva la 6 spre 7. „Subiectele la Limba română nu ar trebui să reprezinte o surpriză pentru un elev pregătit. Acestea au un nivel accesibil, respectă structura anunțată de ministerul Educației prin modelul publicat încă din noiembrie 2019 dar și prin cele 30 de teste de antrenament publicate în perioada aprilie-iunie. Nivelul de dificultate este mediu. Adevărat, pentru un elev care nu este pregătit suficient ele pot părea grele dar pentru un copil care s-a pregătit sistematic subiectele nu prezintă un grad de dificultate major, nici chiar cerințele de la gramatică”, ne-a spus Daniela Janet Popoiu, profesor de Limba română la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. Mai mult decât atât, cadrul didactic a fost de părere că și timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor, 2 ore, a fost mai mult decât suficient pentru că elevii au făcut nenumărate simulări în acest sens. Cu alte cuvinte, dascălii se așteaptă la rezultate foarte bune la această primă etapă din cadrul Evaluării Naționale.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.