EXCLUSIV! DNA anchetează neregulile constatate la CSM Focșani 2007 | Procurorii anticorupție au în lucru un dosar penal

0
493

Activitatea Clubului Sportiv Municipal Focșani 2007 a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție! Exact în ziua în care aleșii locali votau bugetul Focșaniului, la CSM Focșani 2007 a ajuns o adresă de la DNA în care sunt solicitate mai multe documente justificative de la clubul focșănean. Mai exact, procurorii DNA, Serviciul Teritorial Galați, au cerut situația plăților în numerar efectuate de la casieria unității în peioada 2018-2020, dar și documente justificative în baza cărora au fost efectuate respectivele plăți. Solicitarea DNA, redactată în data de 9 martie 2022 și transmisă către CSM Focșani 2007 în data de 10 martie 2022, vine ca urmare a cercetărilor dispuse de procurorii anticorupție într-un dosar penal pe care aceștia îl au în lucru.

La sfârșitul anului trecut, un raport detaliat al Corpului de control al primarului scotea la iveală o multitudine de nereguli legate de modul în care a fost gestionată activitatea clubului fanion al municipiului Focșani. Expertiza detaliată, despre care Jurnal de Vrancea a scris AICI (Episodul 1) și AICI (Episodul 2), arăta modul în care au fost închiriate anumite apartamente pentru sportivii care nu locuiesc în Focșani dar și cum s-au plătit serviciile privind asigurarea meselor sportivilor, în perioada 2018 – 2020, perioadă în care Viorel Ciubotaru era la butoanele CSM Focșani. Mai mult decât atât, în raport s-a menționat în detaliu modul în care contractele de cazare și masă încheiate cu diverși agenți economici din Focșani nu aveau specificate numele și datele de identificare ale sportivilor care au beneficiat (conform contractelor) de serviciile respective. În urma controalelor, Corpul de control al primarului  a constatat prejudicii aduse clubului în valoare de 1.334.896 de lei, adică 270.000 de euro, fapt pentru care s-a propus sesizarea Camerei de Conturi Vrancea.

Imediat după apariția raportului în spațiul public, aleșii locali PNL au anunțat că vor depune o plângere la DNA cu privire la modul în care s-a desfășurat „jaful generalizat” de la CSM Focșani 2007, în perioada menționată. „Împreună cu colegul meu, d-l consilier Cristian Zîrnă am depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o sesizare prin care arătăm legătura dumnealui cu CSM Focşani 2007 în ceea ce priveşte frauda care a avut loc aici. (…) Dumnealui este singurul răspunzător de ceea ce s-a întâmplat aici. Știm că, să spunem, rolul principal l-a jucat același primar de Focșani pentru jaful generalizat care a avut loc la CSM Focșani 2007”, declara viceprimarul Ana Maria Dimitriu. În replică, primarul Cristi Misăilă a negat acuzațiile aduse de cei doi consilieri PNL. Misăilă le-a reamintit acestora că el a dispus verificarea activității clubului sportiv. „Menţionez că eu am solicitat Corpului de Control să verifice activitatea CSM Focşani 2007, iar toate aspectele descoperite în activitatea clubului urmează să fie verificate şi de Curtea de Conturi instituţie pe care, de asemenea, am sesizat-o înaintându-i respectivul raport. Cred că este mai mult decât evident că dacă aş fi fost în vreo înţelegere cu cineva de la CSM Focşani 2007, nu aş fi făcut astfel de demersuri”, a declarat Cristi Misăilă, în data de 14 ianuarie 2022.

Contactat telefonic, actualul președinte al Comitetului Director al Clubului Sportiv Municipal Focșani 2007 ne-a confirmat că DNA a cerut documente justificative, acestea fiind deja pregătite pentru a fi trimise procurorilor. Liberalul Liviu Macovei a spus că ancheta demarată de procurorii anticorupție este binevenită și că toate neregulile descoperite au vizat încheierea contractelor fără avizul Comitetului Director, lucru care nu era stipulat în Regulamentul de Organizare și Funcționare. „În opinia mea, acest control este binevenit! Eu chiar vreau să văd o concluzie. Principala concluzie a acelui raport redactat de Corpul de control al primarului era că Regulamentul de Organizare și Funcționare al clubului trebuie schimbat. Raportul ne-a prins în plin sezon competițional și nu s-a putut schimba, însă avem de gând ca până în luna iulie a acestui an să-l finalizăm și să-l votăm”, a spus Liviu Macovei. Acesta a mai declarat că o parte din problemele constatate la club au fost remediate prin plafonarea sumelor pentru cazarea sportivilor. „În Comitetul Director am luat decizia ca niciun sportiv să nu poată lua mai mult de 1.000 lei pe lună pentru plata chiriei, iar decontarea acestora nu se va mai face prin CSM Focșani, ci direct. Practic jucătorul a primit suma de bani stabilită, a închiriat în nume personal, iar apoi a solicitat banii de la club. Decizia a fost clară: un senior poate deconta 1.000 lei/lună pentru cazare și un junior maxim 750 lei/lună. În ceea ce privește decontările pentru masa handbaliștilor, din august 2021, clubul nu a mai decontat absolut nimic”, ne-a mai declarat președintele Comitetului Director, Liviu Macovei.

Rămâne de văzut care va fi concluzia procurorilor DNA după ce vor verifica amănunțit modul în care au fost cheltuiți banii publici. De asemenea, tragem speranță că actuala structură de conducere nu va cădea în același „păcat” și că va avea mai multă grijă de banii comunității. În caz contrar, cei care îi risipesc trebuie să dea socoteală în fața legii.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.