Vara lui 2024 este foarte grea pentru fermierii vrânceni, afectați serios de seceta pedologică care a cuprins mare parte din țara noastră. Inevitabil, lipsa precipitațiilor și a apei din sol au distrus mare parte dintre culturile de grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui. În acest context, mulți dintre agricultorii noștri spun că se află în pragul falimentului.
O parte dintre fermierii vrânceni au purtat de curând o serie discuții cu prefectul județului, Marius Iorga, încercând să găsească înțelegere și o rezolvare a situației în care se află. De altfel, ei au venit cu o serie de propuneri la reprezentantul Guvernului în teritoriu, propuneri care, spun ei, ar duce pe viitor la diminuarea (sau chiar eradicarea) pierderilor: îmbunătățirea si extinderea sistemului de irigații, extinderea si modernizarea canalului Siret – Bărăgan ca sursă principală de apă pentru irigații și declanșarea stării de calamitate în județul Vrancea în urma secetei care a afectat peste 70% din suprafața cultivată.
Mai mult, o parte dintre fermieri cred că bombardarea norilor cu rachete antigrindină alungă precipitațiile și că oprirea temporară a stațiilor de lansare (dacă nu toate măcare a celor aflate în proximitatea culturilor mari) ar fi o soluție mai mult decât binevenită.
„Prefectul Marius Iorga, i-a asigurat pe fermieri de toată deschiderea și susținerea din partea Guvernului României și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) condus de ministrul Florin Barbu, care va face toate demersurile necesare, ca în urma rapoartelor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole primite din teritoriu, fermierii să poată beneficia de despăgubiri estimate între 200 – 250 euro / hectar”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Județului Vrancea.
De asemenea, în ceea ce privește Canalul Siret – Bărăgan, prefectul Marius Iorga le- a adus la cunoștință fermierilor că demersurile se află într-un stadiu avansat, de obținere a Acordului de Mediu, după care va fi lansată licitația pentru execuția lucrărilor.