Fiii unui fost primar din Vrancea solicită instanței să îi reabiliteze, după ce au făcut închisoare pentru amenințarea și lovirea unor cadre MAI

0
851

Un incident din 2007 este din nou în atenția judecătorilor, protagoniștii solicitând la 9 ani de la condamnare să se constate că sunt reabilitați. Este vorba despre cei doi fii ai fostului primar PSD de la Mera, Gheorghe Săraru, care au fost condamnați definitiv în 2011 la închisoare cu executare, în urma unui scandal monstru pe care l-au stârnit în Mera și Reghiu, atunci când polițiștii și jandarmii făceau percheziții domiciliare în dosarele în care tatăl lor era cercetat. Cei doi au fost trimiși în judecată în 2007, alături de mama lor, reținându-se că „acțiunea inculpaților în condițiile și împrejurările cauzei a relevat lipsa acestora totală de respect pentru lege și ordinea de drept; acțiunea lor fiind de natură a determina un conflict evident în planul ordinii juridice efective care trebuie și poate fi estompat numai prin aplicare a unei pedepse cu închisoarea”. Citatul este din hotărârea definitivă de condamnare, preluată de Rolii. La acea vreme, februarie 2011, CA Galați a decis ca fiii să execute câte 2 ani și respectiv 2 ani și patru luni, în timp ce mama acestora a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare. Zilele trecute, frații au făcut o acțiune comună în instanță, pentru a se constata reabilitarea judecătorească. Conform legii, treaba e simplă pentru o soluție favorabilă. Trebuie să fi trecut termenul de reabilitare, să se fi plătit eventualele despăgubiri sau cheltuieli de judecată, dar și să nu mai fi comis vreo infracțiune de la data ultimei condamnări.

Ultimă condamnare care fusese inițial extrem de blândă – plata unor amenzi, dispusă la Judecătoria Focșani, apoi pedepse cu închisoarea la Tribunalul Vrancea, până ca la Galați să se decidă închisoare cu executare, definitiv și irevocabil. „S-a constatat că faptele inculpaților constituie o evidentă atitudine de sfidare a autorităților publice prin împotrivirea la efectuarea percheziției domiciliare legale de către reprezentanții poliției și jandarmeriei și reprezintă o manifestare mai presus de lege astfel încât prezintă un grav pericol social. Din declarațiile părților vătămate și a martorilor, date atât în faza de urmărire penală cât și în cea de judecată, a reieșit că faptele inculpaților au fost de natură să stârnească temerea acestora, mai ales că în trecut aceștia au mai comis fapte asemănătoare. Instanța a avut în vedere impactul pe care faptele acestora le-au avut față de comunitatea în care trăiesc, mai ales că în preajma domiciliilor unde s-au efectuat perchezițiile asistau mai mulți localnici.

Pentru inculpata S. M. lipsa antecedentelor penale și faptul că e cunoscută ca având o conduită bună în localitate nu a justificat pedeapsa aplicată, având în vedere pe de o parte modul concret violent în care a săvârșit faptele, lovirea cu toporișca a unui jandarm și folosirea unui minor cu scopul de a intimida, iar pe de altă parte atitudinea nesinceră a acesteia atât în faza de urmărire penală cât și în faza de cercetare judecătorească. Inculpații S. O. G. și S. T. A., pe lângă amenințările violente și injuriile adresate, în încercarea de intimidare și opunere la efectuarea percheziției, au efectuat manevre în viteză și periculoase cu un autoturism și un camion, pentru ca ulterior să se înarmeze cu un topor respectiv o bâtă, cu care au continuat să amenințe, demonstrând gradul sporit de pericol social al faptelor. De altfel, aceștia au mai beneficiat o dată de clemența instanței de judecată, la data săvârșirii faptelor aflându-se în termenul de încercare al executării unei pedepse de 1 an închisoare cu suspendare condiționată. S. O. G. și S. T. A. se află în stare de recidivă post condamnatorie, fiind în termenul de încercare al pedepsei de 1 an închisoare aplicată prin sentința penală din 20 decembrie 2005 a Judecătoriei Focșani. Mai mult decât atât, infracțiunile au fost comise în concurs real și în împrejurări apreciate de însuși legiuitor ca fiind circumstanță agravantă legală, două sau mai multe persoane împreună.

Prima instanță a reținut că la data de 29 iunie 2007, în jurul orei 6.15 s-a trecut simultan la efectuarea perchizițiilor domiciliare. La domiciliul inculpatului S. O. G. din …s-a prezentat o echipă formată din comisar C. D., inspector principal P. D., inspector principal C. D., agent șef adjunct G. N., agent șef C. N. și agentul principal B. C., toți din cadrul IPJ Vrancea, precum și mai mulți lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Vrancea, printre care și plutonierul major D. V.. În locuință au fost găsiți cei trei inculpați care au afirmat față de lucrătorii de poliție că nu vor permite să se efectueze percheziția, apoi au început să se manifeste violent pentru a-i determina pe polițiști să părăsească locuința. Inculpații au început să profereze amenințări cu acte de violență. Inculpații S. O. G. și S. T. A. s-au înarmat cu câte un topor și o bâtă și i-au amenințat cu moartea pe lucrătorii de poliție, cerându-le să părăsească domiciliul. Au pornit câte un camion …o mașină Dacia și au început să efectueze manevre în curtea locuinței pentru a-i determina pe lucrători să părăsească domiciliul. Inculpatul S. O. G. a oprit autoturismul și a coborât de la volan fiind imobilizat de jandarmi. Inculpatul S. T. A. s-a deplasat cu autoturismul la domiciliul unde locuia tatăl său S. G. și unde se efectua cea de-a doua percheziție. …inculpatul a constatat că mai mulți lucrători de poliție se aflau în apropierea locuinței tatălui său și fără să oprească pentru a fi legitimat a trecut în viteză cu autoturismul pe lângă agentul L. N. și plutonierul major M. V. M. care erau desemnați să asigure perimetrul exterior și să supravegheze pătrunderea și ieșirea din domiciliu. Cei doi lucrători de poliție au hotărât să treacă la identificarea conducătorului auto, închizând porțile pentru a-l împiedica pe acesta să părăsească incinta. Inculpatul S. T. A., după ce a întors mașina în curte, s-a îndreptat spre ieșirea din curte, a forțat ieșirea pătrunzând cu autoturismul prin porți, iar în momentul în care acestea s-au deschis brusc, una dintre ele l-a lovit pe agentul de poliție L. N.. În urma loviturii, agentul șef L. N. a fost proiectat la sol suferind leziuni în zona brațelor și a picioarelor care au necesitat pentru vindecare 16-18 zile de îngrijiri medicale. Partea vătămată L. N. s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 euro în echivalent în lei, reprezentând daune morale.

În faza de urmărire penală inculpații nu au recunoscut săvârșirea faptelor așa cum nu au recunoscut nici în faza de cercetare judecătorească. …(au susținut că – n.r.) faptele reținute în sarcină nu au amploarea celor expuse în rechizitoriu. Inculpații au fost luați prin surprindere, cu ocazia efectuării unei percheziții la 3 domicilii, la orele dimineții, au reacționat astfel după ce le-au fost răsturnate paturile în care dormeau, și nu cu intenția de a ultragia organele de politie și jandarmi care erau într-un număr de 80 în total. Au solicitat să se retină faptul că inculpata  S. M., a ieșit din imobil cu un copil mic în brațe. …Pentru a împiedica lucrătorii de poliție, S. M. a aruncat cu ghivece de flori către aceștia, s-a înarmat cu o secure și i-a amenințat cu moartea, lovind superficial pe jandarmul D. V. în zona toracică în momentul în care încerca să o dezarmeze. Având în vedere aceste considerente, va admite recursul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, va casa în parte decizia penală a Tribunalului Vrancea și sentința penală a Judecătoriei Focșani și, în rejudecare:

Va condamna pe inculpata S. M. la o pedeapsă de 6 luni închisoare. …va dispune suspendarea condiționată a pedepsei principale și a celei accesorii pe durata termenului de încercare de 2 ani și 6 luni. Va majora pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului S. O. G. de la 6 luni închisoare la 1 an închisoare. …va dispune revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin sentința penală a Judecătoriei Focșani, inculpatul S. O. G. urmând să execute această pedeapsă alăturat de pedeapsa aplicată prin prezenta, în total 2 ani închisoare. Va majora pedeapsa aplicată inculpatului S. T. A. de la 8 luni închisoare la 1 an și 4 luni închisoare. …va dispune revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin sentința penală a Judecătoriei Focșani, inculpatul S. T. A. urmând să execute această pedeapsă alăturat de pedeapsa aplicată prin prezenta, în total 2 ani și 4 luni închisoare”, se arăta în sentința definitivă, încărcată pe Rolii.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here