Focșaniul intră în era spălatului la lighean | ENET-ul a tăiat apa caldă de la robinet

1
1017

Municipiul Focșani, Vrancea County, 8 mai, anul de grație 2022. Au trecut fix 101 ani de la înființarea Partidului Comunist Român și aproape 33 de ani de când românii au scăpat de comunism. Chiar dacă nimeni nu se mai aștepta să trăiască acele vremuri grele, iată că, la Focșani, populația se vede nevoită să se spele la lighean după ce fabrica de căldură a anunțat că se află în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă menajeră. Că ENET Focșani este „gaura neagră” a bugetului local a recunoscut-o inclusiv fostul primar Bacinschi, încă din 2011. Dacă ne uităm peste sumele pe care le-a înghițit compania aflată în subordinea Consiliului Local Focșani vedem că societatea a păpat sute de milioane de lei de la bugetul local și alte câteva zeci de milioane de lei bune de la bugetul de stat pentru un serviciu care este livrat doar unei treimi din populația municipiului. La finele lui 2019, din 29.405 apartamente (câte apar în scripte la Focșani) doar 10.685 au mai rămas conectate la sistemul centralizat, 18.720 beneficiind de alte surse de încălzire. Concret, numai 36,33% dintre proprietarii de unități locative din oraș au rămas fideli sistemului centralizat, unii din motive obiective, alții din lipsă de bani pentru instalarea unei centrale termice individuale.

Iată că după ani buni de agonie și de înghițit bugete babane, ENET Focșani a reușit, din nou, să acumuleze datorii de peste 5,5 milioane lei către furnizorul de gaze. La sfârșitul lui 2019, situația ENET nu arăta o schimbare în bine, pierderea constatată de auditorul independent la 31 decembrie 2019 ridicându-se la peste 38 de milioane de lei, în timp ce datoriile totale acumulate, datorii care includ și penalizările, se ridică la aproximativ 120 de milioane de lei. Pe lângă datorii acumulate de-a lungul și de-a latul zecilor de ani, un rol important care a dus la destabilizarea treptată a ENET l-a avut și prețul gazului, al energiei termice și cel al energiei electrice.

Revenind la ziua de 8 mai 2022, atunci când cetățenii au fost anunțați că trebuie să-și cumpere ligheane pentru că apa caldă nu va mai curge la robinete, actualul edil a pus totul pe seama exploziei prețului la gaze, care ar fi generat acumularea datoriei către furnizori. Și ce poți face în calitate de primar cu visteria goală? Întinzi mâna și ceri bani de la Guvern, „în regim de urgență”, de parcă situația a fost „Flower Power” până sâmbătă și duminică a venit „Armaghedonul”. Să nu neglijăm și un aspect foarte important: Primăria subvenționează gigacaloria pentru cei aproape 11.000 de consumatori din bugetul propriu, adică fix din același buget care ar putea fi folosit foarte bine pentru investiții în străzi, școli, grădinițe, etc. În ritmul ăsta, banii focșănenilor vor fi pompați într-o societate care mai devreme sau mai târziu se va desființa. Începând de astăzi, postările publice pe Facebook ale primarului Misăilă cu garofițe, panseluțe și alei betonate vor fi „tăiate” ca la Șeptică de focșănenii care vor transmite „felicitări” ilustrate de ligheane cu apă caldă. „Focșani, acasă!”

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.