Fost inspector şcolar CONDAMNAT DEFINITIV după ce a măsluit un concurs | Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv după 6 ani de procese

0
2318
O fraudă la un concurs organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea pentru ocuparea unor posturi de directori de unități de învățământ i-a adus fostului inspector școlar Amalia Daniela Chirtoc o condamnare de 3 ani și 8 luni de închisoare, dar și o amendă penală în valoare de 1.800 de lei. Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv în luna februarie a acestui an în procesul în care fostul inspector pentru învăţământul preşcolar din Vrancea a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. După 6 ani de anchetă și procese, Amalia Daniela Chirtoc a fost condamnată definitiv de magistrații Curții de Apel Galați, fiind acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, participație improprie la abuz în serviciu și uz de fals.
Concret, fostul inspectorul şcolar și consilier local PSD la Primăria Vânători este acuzat că ar fi falsificat foaia de răspuns al unui candidat la postul de director de grădiniţă, astfel încât acesta să primească o notă care să-i asigure câştigarea concursului. Potrivit motivării deciziei judecătorești, fapta s-a produs pe data de 4 noiembrie 2016. Inspectorul școlar Amalia Chirtoc era responsabilă, la acea vreme, cu învățământul preșcolar din județ. Aceasta a falsificat răspunsurile unui candidat pentru postul de director la Grădinița 16 din Focșani, de altfel fiind și singurul candidat pentru acel post. Probele din dosar arată că educatoarea nu a reușit să obțină punctajul minim, lucrarea sa fiind notată, inițial, cu 6,625 puncte. Cu toate acestea, în final, aceasta a fost notată cu 7,625, fiind declarată admisă și ulterior numită în funcție. „Folosindu-se de autoritatea pe care o avea asupra membrilor comisiei de evaluare, Chirtoc Amalia Daniela a făcut o reevaluare a lucrării candidatei Negoiță Oana Monica doar în aparență, pentru că în realitate a identificat mai multe întrebări la care răspunsul era greșit, a făcut câte un semn la aceste întrebări și a calculat răspunsurile acestora ca și când ar fi fost corecte, deși erau greșite și în felul acesta a reușit să obțină pe lucrarea respectivă nota 7,625”, notează Rolii.ro, în motivarea deciziei. Anul trecut, Judecătoria Focșani dispus condamnarea Amaliei Chirtoc la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fals material în înscrisuri oficiale, participație improprie la abuz în serviciu, în timp ce pentru infracțiunea de uz de fals i s-a aplicat o amendă penală în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz de neachitare. Fostul inspector a făcut apel, iar în data de 3 februarie 2022, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv.

„Instanța a reținut următoarea situație de fapt: la data de 04.11.2016, în intervalul orar 11.00 – 12.30, în calitate de inspector pentru învățământul preșcolar în cadrul Inspectoratului a falsificat prin contrafacerea scrierii „Foaia de răspuns” pentru candidata N.O.-M., în sensul că a întocmit o nouă „Foaia de răspuns” în care a completat în căsuțele de răspuns, din prima coloană, la care răspunsul corect se nota cu 1,25 puncte, cu cele 19 răspunsuri corecte (…) și, în locul răspunsurilor pe care aceasta le-a marcat greșit, a marcat încă 4 răspunsuri corecte, ajungând la un total de 23 răspunsuri corecte, iar în cea de a doua coloană, la care răspunsul corect se nota cu 2,5 puncte, unde inițial erau 17 răspunsuri corecte, a marcat două răspunsuri corecte, din cele greșite, ajungând la un total de 19 răspunsuri corecte, astfel încât nota obtinută de candidata N.O-M. să fie 7,625, apoi a înlocuit „Foaia de răspuns” completată de candidată în data de 12.10.2016, în timpul probei scrise a examenului pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți în învățământul preuniversitar, pe care era consemnată nota 6,625„, se arată în rechizitoriu. Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au decis suspendarea pedespei cu închisoarea și a stabilit un termen de supraveghere de 4 ani, dar și 100 de zile de muncă în folosul comunității. „Instanța a considerat că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 3 ani închisoare, iar inculpata nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, astfel încât instanța a avut convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate. Față de aceste considerente, în baza art. 91 C. pen., a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea și a stabilit un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispozițiilor art. 92 C.pen. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., s-a dispus ca pe durata termenului de supraveghere inculpata să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entități din comunitate menționate în baza de date afișată de Direcția Națională de Probațiune, respectiv Primăria comunei Vânători sau Dispensarul Uman tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probațiune)”, se mai menționează în decizia magistraților de la Curtea de Apel Galați.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.