Fost vicepreședinte al CJ Vrancea, condamnat în dosarul Bancorex, reabilitat după 12 ani de la sentința definitivă. A executat 3 ani din pedeapsă, iar între timp a obținut și despăgubiri la CEDO

0
1121

Dosarul Bancorex își închide încet, încet filele, exact în imobilul în care a pornit întreg scandalul creditelor curier neperformante. Dacă Judecătoria Focșani a fost instanța care, în 2006, pronunța o primă soluție în cazul inculpaților din dosar, aceeași judecătorie este cea care, la ani distanță, a admis o cerere de reabilitare a unuia dintre cei considerați răspunzători de devalizarea băncii. Fost președinte al Consiliului Județean Vrancea între 1997 – 2000 din partea Convenției Democrate – PNȚCD, Marius Iorga a obținut de la Judecătoria Focșani o soluție favorabilă privind reabilitarea, la mai bine de 12 ani de la condamnarea sa definitivă. „Admite cererea de reabilitare formulată de către petentul IORGA MARIUS… dispune reabilitarea judecătorească a petentului cu privire la pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1028 din 25.04.2014 a Judecătoriei Focşani, definitivă la 31.10.2014 prin decizia penală nr. 262/2014 a Tribunalului Vrancea. …după rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare dispune efectuarea menţiunii pe sentinţa penală nr. 1028 din 25.04.2014 a Judecătoriei Focşani”, se arată în hotărârea pronunțată săptămâna trecută.

De menționat că sentința din 2014, la care se face referire, era de fapt una care viza o cerere de aplicare a legii mai favorabile, după ce în 2008 Iorga fusese condamnat definitiv de Curtea de Apel Galați la 7 ani închisoare. La acel moment, anul 2014, fostul vicepreședinte al CJ Vrancea era deja liber, dat fiind că din pedeapsa aplicată executase două treimi, între aprilie 2009 și decembrie 2012. Inițial, printr-o sentință pronunțată în martie 2006 de Judecătoria Focșani, acesta a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru folosirea bunului și creditului societății în scop contrar intereselor acesteia și două infracțiuni de înșelăciune. Peste această sentință a venit însă hotărârea Tribunalului Vrancea, din decembrie 2007, unde Iorga a fost condamnat doar pentru înșelăciune, însă pedeapsa a fost una cu executare: 8 ani închisoare. Ulterior, decizia definitivă de la Galați a fost de 7 ani de închisoare cu executare, iar fostul vicepreședinte, condamnat pentru fapte comise chiar în timpul mandatului – însă din postura de afacerist, a fost încarcerat în penitenciar. La ani distanță, în 2017, fostul vicepreședinte obținea de la Statul Român o despăgubire pentru toți anii de procese. Nu era chiar ce solicitase Iorga la CEDO, însă a fost ceea ce i-a oferit țara. În procesul deschis la CEDO Guvernul a recunoscut că procesul avusese o durată excesivă și a arătat că „se declară dispus să plătească reclamantului Iorga Marius, cu titlu de satisfacţie echitabilă, suma de 2.160 euro, sumă pe care o consideră rezonabilă în raport cu jurisprudenţa Curţii. Această sumă, care va acoperi orice prejudiciu material şi moral, precum şi cheltuielile de judecată, va fi scutită de orice impozit. Aceasta va fi plătită în lei româneşti, la rata de schimb aplicabilă la data plăţii, în contul bancar indicat de reclamant”. În rechizitoriul trimis în instanță în anul 2001 se arăta că Iorga, acum în vârstă de 60 de ani, săvârșise faptele în calitate de administrator al unei societăți. Inițial, alături de Iorga au fost inculpate alte 10 persoane, însă atunci când procesul a fost soluționat definitiv mare parte din infracțiuni erau prescrise. Așa că în final condamnare cu închisoare au primit, alături de Iorga, directorul filialei din Focșani – Radu Albu, fostul șef de la Serviciul Credite – Petrișor Rogozan, și oamenii de afaceri Constantin Ștefan, Domnica Bolovan, Emilia Oancea și Marius Daniel Tuvene.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.