Fostul Palat al Justiției din Focșani, o nouă misiune istorică pentru secolul următor

0
242

Fostul Tribunal Vrancea (Putna) va cunoaște un cu totul alt destin după lucrările de consolidare și restaurare ce s-au desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani, lucrări care s-au ridicat la peste 30 de milioane de lei (6 milioane de euro). Fostul palat administrativ va intra în patrimoniul Muzeului Vrancei, ca să spunem așa, adăpostind între zidurile sale încercate Centrul UNESCO și Muzeul Vinului. Inaugurată în 1912 (după 3 ani de la începerea lucrărilor, în 1909) de prefectul de atunci, P. Panaitescu, clădirea a traversat, iată, mai bine de un secol în „slujba” justiției de pe aceste meleaguri, ca acum, în anul 2022, să primească o nouă misiune nu mai puțin nobilă, aceea de a transmite, sperăm că încă pentru foarte mulți ani de aici înainte, un alt mesaj, anume unul legat de tradiția rodului acestor pământuri. Mai mult, clădirea restaurată a fostului Palat de Justiție va fi acompaniată, dacă vreți, în călătoria sa de-a lungul istoriei de o altă emblemă a Focșanilor – tunelurile ce împânzesc subteranul urbei.

În 2020, în timp ce lucrau la consolidarea zidurilor fostului tribunal, muncitorii au descoperit o serie de catacombe ce datează de acum două secole, timp în care își jucau serios rolul de „sistem circulator” pentru comerțul ilicit cu alcool dintre cele două provincii: Moldova și Țara Românească.

„Focșanii erau două localități de graniță, între ele existând însă atât căi de comunicație aeriene, peste podurile de piatră, dar și subterane prin tuneluri. În vremea aceea, într-un tunel care pleca dintr-un beci puteai să depozitezi produse alimentare întrucât, se știe, atunci nu existau frigidere ca acum. Mai mult decât atât, să nu uităm că Focșaniul era un centru vamal între Moldova și Muntenia iar la vamă, așa cum spune și în scriptură, au fost oameni care lucrau cu bani. Acolo se făcea comerț legal și… ilegal. Așa a fost dintotdeauna și Focșaniul era celebru în evul mediu târziu românesc tocmai pentru că era un oraș pe unde trecea vama din Moldova în Țara Românească și invers. Și-atunci, toate casele din Focșani care erau pe graniță, în zona centrală, aveau tuneluri, comunicau între ele. Să nu uităm că oamenii aveau tot felul de magazine de o parte și alta a frontierei iar cei care erau în Focșanii Moldovei aveau proprietăți și în Focșanii Munteniei. Granița era administrativă dar, în fapt, vorbim despre același oraș. Erau familii care trăiau de o parte și de cealaltă a Focșanilor. În timpul sistematizării, după anii 1948, când au fost construite cele mai multe blocuri de locuințe, s-a săpat la 5 – 7 metri și-atunci o mare parte dintre aceste construcții au fost demolate, distruse. Puține au rămas și doar pentru faptul că s-au aflat sub edificii publice, așa cum este cel de la fostul Tribunal Putna. Acesta continua peste stradă și în anii 70, când au fost lucrările de sistematizare, a fost în parte obturat iar în altă parte consolidat,  elemente de susținere existând și în prezent la jumătatea străzii. Acum, când a început proiectul de consolidare și modernizare a Tribunalului Putna, oamenii au avut surpriza să constate aceste găuri de intrare în tunel, cu mai multe ramificații, iar arhitecții au propus președintelui Consiliului Județean Vrancea că există nu numai posibilitatea ca aceste vestigii să fie salvate, ci și puse în valoare. Ele sunt curățate și vor fi refăcute, iar în partea stradală se va crea, așa cum este la Banca Națională București, pe Lipscani, un acoperământ stradal din sticlă, astfel ca cel care trece prin fața Tribunalului să vadă la câțiva metri sub pământ acele găuri de intrare în tunel”, ne-a spus directorul Muzeului Vrancei, dr. Valentin Muscă.

Așadar, cum asemenea vestigii nu au fost puse în valoare până în momentul de față, șeful administrației județene, Cătălin Toma, a luat la sugestia constructorului decizia de a prezerva vestigiile și nu oricum, ci într-un mod care să pună în valoare aceste fragmente de trecut.

„La una dintre vizitele făcute de președintele Cătălin Toma la lucrările de reabilitare a vechiului Tribunal, constructorii i-au adus la cunoștință faptul că în colțul nordic al clădirii au descoperit un vechi tunel. O variantă de lucru era ca acesta să fie sigilat, iar a doua să fie pus în valoare, sub forma unei casete argeologice, cu interiorul luminat și partea superioară din sticlă rezistentă la trafic. Fiind vorba de istoria orașului, de o atracție turistică în plus față de clădire, președintele Toma a decis împreună cu echipa de management al proiectului să opteze pentru a doua variantă. Bineînțeles, acest lucru înseamnă bani mai mulți, un termen prelungit de finalizare și nu în ultimul rând o luptă  pentru avize și documente, pentru că nu doar cetățenii dau piept cu birocrația, ci și investițiile publice”, ne-a informat administratorul public al județului, Adrian Crețu. Pe lângă intrarea în catacombe, o altă atracție legată de fostul palat administrativ va fi și mecanismul ceasului din turn, construit în 1910 la uzinele Malaxa și montat pe clădire în 1912, acele orologiului urmând a fi mișcate de un mecanism nou, modern, asemănător cu cel de la clădirea fostei Prefecturi, actuala Universitate.

 

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.