Îndrăznește să fii informat!

miercuri, 29 mai 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  spot_imgspot_img
  AcasăActualitateFostului primar din Gura Caliței i-a fost invalidat în instanță mandatul de consilier local, din cauza...

  Fostului primar din Gura Caliței i-a fost invalidat în instanță mandatul de consilier local, din cauza dosarului cu ANI. Nicolae Țandără spune că are o hotărâre favorabilă de care judecătoria nu știa

  Probleme în constituirea Consiliului Local din Gura Galiței, la aproape o lună de la alegeri. Aleșii de aici încă nu au apucat să jure cu mâna pe Biblie că vor servi interesele localnicilor, dat fiind că încheierea Judecătoriei Focșani prin care au fost validați parte din consilieri, pronunțată pe 20 octombrie, a fost atacată, iar tribunalul ar trebui să dea o hotărâre. De fapt, nu s-a legat nimeni de consilierii validați de instanță, ci doar de partea prin care judecătoria a constatat invalidarea alegerii fostului primar Nicolae Țandără în funcția de consilier local.

  Admite sesizarea formulată de BEC nr. 28 Gura Caliței, județ Vrancea. Invalidează alegerea dlui Grosu Gică, membru PNL în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Dochia Nicușor, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Arsenie Ionel, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Chirilă Petruș, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Olteanu Gheorghe, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dnei Costache Verginica, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Duță Gicu, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Bezea Petrică, membru PNL, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Invalidează alegerea dlui Țandără Nicolae, membru PSD, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Costache Paul, membru PSD, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Burlacu Valerica, membru Partidului Mișcarea Populară, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Validează alegerea dlui Bălan Tăchiță, membru PSD, în funcția de consilier local al com. Gura Caliței, județ Vrancea. Comunică prezenta hotărâre Prefectului județului Vrancea, secretarului general al com. Gura Caliței și numiților Grosu Gică si Țandară Nicolae. Cu drept de apel în 3 zile de la comunicarea prezentei hotărâri. Pronunțată azi, 20 octombrie 2020, și pusă la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arăta în încheierea judecătoriei. La Gura Caliței, PSD a obținut trei mandate de consilieri locali, cu 24,69% din voturi, primul pe listă fiind chiar Nicolae Țandără. Acesta a candidat și pentru funcția de primar, obținând un scor mai bun decât partidul, dar tot cu mult sub contracandidatul său de la PNL – 26,38%.
  Potrivit încheierii Judecătoriei Focșani, soluția în ceea ce îl privește pe Țandără are legătură cu dosarul pe care acesta l-a avut cu Agenția Națională de Integritate, care în 2016 arăta că s-ar fi aflat în incompatibilitate în perioada octombrie 2012 – decembrie 2013, când a deținut în același timp funcția de primar, dar și calitatea de membru în consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Gura Caliței. Chiar dacă în final Țandără a pierdut procesul pe integritate, acesta ne-a spus că are la mână o soluție care îi conferă dreptul de a deține funcții, deoarece termenul pe care îl are în vedere ANI este prescris. „Eu am o hotărâre judecătorească definitivă prin care s-a constatat prescripția. Urmează ca în contestație să depun hotărârea”, ne-a spus Nicolae Țandără. Acesta face referire la o hotărâre definitivă din decembrie 2019, dintr-un dosar în care se judecase cu Consiliul Local Gura Caliței. Atunci, imediat după ce pierduse procesul cu ANI, în Consiliul Local Gura Caliței se dăduse o hotărâre prin care se luase act de starea de incompatibilitate și de încetarea de drept a mandatului de consilier local. Atât la fond cât și la recurs, Nicolae Țandără a câștigat, ceea ce i-a conferit continuitate în consiliul local. Or tocmai la aceasta face referire: „Tribunalul constată că, în speță, răspunderea administrativă nu poate interveni întrucât a intervenit prescripția răspunderii. Răspunderea pentru nesocotirea prevederilor privind conflictul de interese și incompatibilitatea este supusă unui termen de prescripție general de 3 ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate și unui termen special de 6 luni de la data comunicării raportului de evaluare. În speță, reclamantul a fost sancționat prin constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Gura Caliței la data de 16.05.2019 pentru săvârșirea faptei constând în deținerea concomitentă a funcției de primar și a calității de membru în Consiliul de Administrație al Școlii gimnaziale Gura Caliței. Așadar, la data adoptării hotărârii, deși era în curs termenul de 6 luni de prescripție specială de la data comunicării raportului de evaluare al ANI, era împlinit termenul de prescripție de 3 ani de la data încetării stării de incompatibilitate, nemaiputând fi angajată răspunderea administrativă a reclamantului. În aceste condiții, Tribunalul apreciază că hotărârea nr. 22/16.05.2019 este netemeinică, fiind adoptată după împlinirea termenului de prescripție a răspunderii, astfel că se impune admiterea cererii de chemare și anularea hotărârii”, se arată în motivarea instanței, așa cum apare pe Rolii.

  spot_imgspot_img
  spot_imgspot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  Cronica dimineții – 29.05.2024

  1. În opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis,...

  ARTICOLE POPULARE

  Administrație liberală de succes la Vizantea Livezi! Dragoș Ciobotaru: ”Așa voi face și la Consiliul Județean!”

  Administrație liberală de succes la Vizantea Livezi! Dragoș Ciobotaru: ”Așa voi face și la...

  Vrei să te angajezi? Iată oferta din baza de date a AJOFM Vrancea

  În a doua jumătate a lunii aprilie, în baza de date a AJOFM Vrancea...