FOTO: Ce trebuie să facă șoferii pe timp de iarnă, mai ales când e cod galben

0
248

Vrancea, alături de alte 6 judeţe din regiune, se află sub cod galben de ninsori, ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte şi polei. De aceea, este bine ca totţi participanţii la trafic, şoferi şi pietoni, să fie prudenţi şi să respecte regulile de circulaţie. Atenţia sporită este cu atât mai importantă cu cât, pe fondul viscolului prognozat, şi vizibilitatea va fi redusă.

ninsoare politie2 - FOTO: Ce trebuie să facă șoferii pe timp de iarnă, mai ales când e cod galbenPoliţiștii vrânceni le recomandă în special conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Iată şi alte sfaturi de la poliţişti: Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare. Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor! În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

ninsoare politie4 - FOTO: Ce trebuie să facă șoferii pe timp de iarnă, mai ales când e cod galbenDe asemenea, curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare! Astfel, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “mâini-libere”. Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

ninsoare politie3 - FOTO: Ce trebuie să facă șoferii pe timp de iarnă, mai ales când e cod galben

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.