FOTO: Destine de oameni și de comunități, frânte prea devreme. Lipsa infrastructurii rutiere, un ucigaș tăcut

0
15466

În fața morții suntem egali, iar notorietatea nu schimbă soarta omului. Numărul accidentelor rutiere petrecute pe șoselele din România este, de la lună la lună, din ce în ce mai mare, cauzele principale ale tragediilor de pe șosele fiind viteza și neatenția. Statistica ultimilor 19 ani arată că pe șoselele din România au murit peste 43.000 de români, maximul fiind în anul 2008, cu peste 3.000 de decese, iar minimul în 2014 cu 1.818 decese. Din anul 2000 încoace, parcul auto a crescut enorm, de la 3 milioane, la 8 milioane de autovehicule în două decenii. O mare parte din drumurile din România au fost modernizate, însă cu autostrăzile stăm foarte prost: în 1989 erau 113 km, în 2009 erau 263 km, iar în prezent sunt 850 km.

Plecând de la statisticile oficiale, care plasează țara noastră pe locul 1 într-un top european negativ al evenimentelor rutiere nedorite, vom vorbi despre tragediile care s-au abătut asupra familiilor primarilor, viceprimarilor și consilierilor locali din județul Vrancea. În ultimii 10 ani, trei primari, un viceprimar și doi consilieri locali și-au pierdut viața în urma unor accidente rutiere.

Primarul din Tulnici, Vasile Aguridă mort într-un cumplit accident rutier

În anul 2011, vestea că primarul din Tulnici, Vasile Aguridă, a decedat în urma unui cumplit accident rutier a șocat întreaga comunitate. Edilul se afla la volanul mașinii sale, în momentul în care a pierdut controlul direcției de mers și s-a răsturnat cu autoturismul în albia râului Putna, în dreptul localității Lepșa. S-a întâmplat pe data de 8 martie 2011. Din declarațiile polițiștilor de la acea vreme, primarul se afla singur în autoturismul Mercedes. Mașina condusă de Vasile Aguridă a căzut 7 metri în gol, în punctul cunoscut sub numele de Ciuta. Medicii care au ajuns la fața locului nu au mai putut face nimic pentru primarul din Tulnici, decât să constate decesul. Vasile Aguridă era la al treilea mandat de primar. Ales primar din partea PSD în anul 2000, Vasile Aguridă a murit la vârsta de 60 de ani.

Consilier local din Bordești și nepotul acestuia de 10 ani decedați într-un accident la Rm. Sărat. Viceprimarul din comună se afla în același autoturism

O altă tragedie care a îndoliat comunitatea din comuna vrâncenă Bordești a avut loc în data de 12 iulie 2017. Consilierul local Ion Gheorghe și nepotul acestuia, în vârstă de 10 ani, au pierit într-un groaznic accident de circulație. Autoturismul Dacia Logan în care se aflau trei membri ai aceleași familii și viceprimarul din Bordești a fost izbit frontal de un autocar la volanul căruia se afla un bărbat din Piatra Neamț. Conform declarațiilor polițiștilor din județul vecin, autocarul a virat stânga cu intenția de a intra în parcarea unui restaurant, moment în care autoturismul vrâncenilor, care circula către Focșani, l-a izbit în plin. În urma impactului nimicitor autoturismul s-a făcut praf. Viceprimarul Adrian Gavrilă a fost rănit grav și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Pe mâna medicilor a ajuns și ginerele consilierului din Bordești.

Primarul din Vintileasca a sfârșit tragic în urma unui accident în județul Brăila

Primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru și-a găsit sfârșitul într-un groaznic accident de circulație în județul vecin. S-a întâmplat pe data de 14 decembrie 2018, pe un drum județean din Brăila, între localitățile Cuza –Vodă și Viziru. În autoturismul Dacia Logan în care se afla primarul și șeful SVSU din localitate a fost izbit puternic de un autoturism Opel condus de un constănțean. Cei doi erau în drum spre Constanţa, când maşina a fost izbită în plin de un autoturism scăpat de sub control, a cărui șofer nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, respectiv carosabil acoperit cu polei şi ceaţă densă. În urma impactului extrem de violent, mașina în care se aflau cei doi vrânceni a luat foc. Din nefericire, în accident și-a găsit sfârșitul și șeful SVSU, Dumitru Băcioiu. Imediat după impact, cei doi au fost scoși din mașină de participanții la trafic, care au asistat la tragedie, dar din păcate amândoi erau deja decedaţi şi nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva.

Viceprimarul din Vizantea Livezi strivit de tractorul pe care îl conducea

O altă tragedie în care a fost implicat un ales local a avut loc la Vizantea Livezi, în luna august 2019. Viceprimarul comunei și-a găsit sfârșitul strivit de tractorul pe care îl conducea. În vârstă de 44 de ani, Săndel Găman se afla la volanul utilajului, pe un drum în pantă din comună. La un moment dat, viceprimarul a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat cu tractorul, trupul acestuia fiind prins sub cabina utilajului. Medicii ajunși la fața locului l-au resuscitat mai bine de 30 de minute, însă acesta nu a răspuns manevrelor, fiind constatat decesul. Tragediile s-au ținut lanț pentru familia Găman. La șapte luni distanță de moartea viceprimarului, soția acestuia a suferit un accident după ce s-a dezechilibrat și a căzut dintr-un tractor, ajungând sub roțile acestuia. De această dată, utilajul era condus de un consătean și se întorcea din pădure încărcat cu lemne. În urma accidentului, soția viceprimarului s-a ales cu un picior fracturat, dar și cu alte răni care, din fericire, nu i-au pus viața în pericol.

Consilierul local Aurel Proca decedat într-un cumplit accident de circulație. Microbuzul condus de acesta, impact frontal cu un autoturism

Consilierul local în Vizantea Livezi, Aurel Proca a decedat în urma unui tragic accident de circulație, produs la jumătatea lunii iunie 2020, pe drumul care leagă Boloteștiul de Focșani. Se întâmpla la primele ore ale unei zile de marți. Aurel Proca se afla la volanul unui microbuz care făcea curse regulate între Vizantea Livezi și Focșani. Microbuzul a fost lovit frontal de un autoturism Fiat a cărui șofer a pierdut controlul direcției de mers. În urma impactului extrem de violent, microbuzul s-a răsturnat pe partea carosabilă. În momentul coliziunii, în mijlocul de transport în comun se aflau 11 pasageri, printre care și o fetiță de numai 4 anișori. Imediat după impact, consilierul local și șoferul autoturismului au decedat. Autoritățile din Vrancea au declanșat planul roșu și au mobilizat la fața locului mai multe echipaje de intervenție. La câteva ore după accident, în spațiul public au apărut și imaginile de coșmar în care era surprinsă coliziunea între cele două autovehicule. În vârstă de 58 de ani, Aurel Proca era consilier local din anul 2016 și voia să candideze pentru un post de primar la alegerile din această toamnă.

Primarul din Câmpuri a murit nevinovat. Camionul în care se afla a fost izbit de un șofer neatent

Ultima tragedie care a îndoliat comunitatea din județul Vrancea s-a produs joia trecută, pe aceeași șosea în care a decedat și consilierul local din Vizantea-Livezi. Aflat la volanul unui autocamion încărcat cu lemne, primarul din Cîmpuri a murit strivit de cabina autovehiculului după impactul cu un autoturism Opel. Șoferul mașinii, care se îndrepta către Bolotești dinspre Focșani, nu a adaptat viteza la condițiile unui carosabil umed, a pierdut controlul volanului și s-a izbit frontal de autocamionul în care se afla edilul din Cîmpuri. Impactul a fost unul extrem de violent, de vreme ce autoutilitara s-a răsturnat în afara părții carosabile. Costel Mateiu a decedat la scurt timp după impactul devastator. În cumplitul accident de circulație și-a pierdut viața și un pasager din autoturismul care a pătruns pe contrasens. Alte trei persoane din mașina mică au suferit răni grave și au fost transportate la spitalul din Focșani. În vârstă de 51 de ani, Costel Mateiu era primarul comunei Cîmpuri din anul 2012.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.