FOTO: După jumătate de an fără medic în localitate, toată suflarea din Poiana Cristei așteaptă acum un nou doctor în comună

0
839

După jumătate de an în care comuna Poiana Cristei, o localitate care numără 2.650 de locuitori după ultimul recensământ efectuat în 2011, a rămas fără medic de familie, administrația locală scoate la licitație singurul cabinet medical pus la dispoziție pentru oamenii locului din cele 8 așezări: Dealu Cucului, Dumbrava, Mahriu, Odobasca, Petreanu, Podu Lacului, Poiana Cristei și Târâtu. Așadar, timp de 6 luni, localnicii au fost nevoiți să se descurce cum poate fiecare și să-și găsească un cadru medical în afara comunității pentru a merge chiar și la un simplu consult. Edilul comunei spune că Poiana Cristei nu s-a mai confruntat cu o asemenea probleme de foarte mulți ani însă acum se fac toate eforturile pentru readucerea unui medic în sânul comunității. Conform legii, primăria este obligată să organizeze o licitație, cu toată birocrația ce decurge din această procedură. Momentan, deși mai multe cadre medicale s-au interesat verbal de oportunitățile unui post în Poiana Cristei, doar un singur doctor a înaintat o cerere scrisă în acest sens, arătându-și disponiblitatea de a prelua pacienții. Șeful administrației publice locale este gata ca, alături de ceilalți membri ai comunității, să-l ajute pe viitorul medic să rămână în comună, adică să-i plătească chiria iar pe viitor să găsească chiar un teren pe care acesta să-și poată construi, de ce nu, o casă.

„Noul Cod Administrativ spune că aceste cabinete pot fi scoase la licitație dacă există fie și o singură cerere, deci nu mai putem să-l dăm prin încredințare directă, mai ales că noi nu avem medic de familie. Deocamdată avem o sigură solicitare scrisă, deși s-au interesat mai mulți, de la un medic din Focșani. În principiu mersul este următorul: se ia cabinetul și se preiau pacienții. Așa cum am spus, de 6 luni noi nu mai avem medic iar pacienții au plecat pe unde au putut să găsească doctori, chiar și în Focșani. Probabil că noul medic va face naveta o perioadă însă noi suntem dispuși să-l ajutăm cum putem ca să-l convingem să rămână în comună. Deocamdată cea mai mare greutate o avem cu legislația care nu ne mai permite să dăm cabinetul direct, ne obligă cu licitație, caiet de sarcini, evaluare și altele. Revenind, am zis că suntem dispuși să-l ajutăm pe medic. Cum în cabinet nu se poate locui, noi suntem dispuși să-i achităm chiria pentru locuință în comună iar pentru viitor chiar să căutăm un teren pe care să poată construi o casă, să-l ajutăm cu lemne, să asigurăm curățenia și alte servicii pe care le poate oferi comunitatea”, ne-a spus primarul Vlad Petruș.

Edilul mai spune că în cei 40 de ani de când lucrează în administrație cu o așa problemă nu s-a mai întâlnit. Oamenii așteaptă ca el să rezolve toate problemele comunității, cum de altfel este și firesc, inclusiv aducerea unui medic în comună, ceea ce este un lucru care îl cam depășește. Cu toate acestea, a făcut demersuri peste tot și rezultatul a fost cel așteptat. Fostul medic a stat în comunitate timp de 25 de ani, vreme în care a ajuns să-i cunoască îndeaproape pe oamenii locului și problemele lor de sănătate. Cât despre cabinetul scos la licitație, acesta are o istorie aparte. Clădirea a fost construită în urmă cu 10 ani, în baza unui parteneriat între administrația locală și ambasada Statelor Unite ale Americii la București. Clădirea este modernă, amplasată chiar în centrul comunei și este utilată cu tot ce-i trebuie pentru un act medical de calitate, inclusiv centrală proprie. Singurul dezavantaj îl constituie faptul că nu se poate locui acolo dar, așa cum am amintit mai devreme, primarul este gata să rezolve și acest impediment.

„În comună avem în jur de 3.000 de cetățeni, medicul anterior, cel care a plecat, avea 2.000 de asigurați. În perioada asta de jumătate de an în care nu am avut doctor de familie a fost foarte greu. Eu muncesc de 40 de ani în administrație și vă spun că nu am avut o problemă mai mare decât asta. Oamenii sunt învățați ca primarul să le rezolve pe toate iar noi am făcut demersuri peste tot, am scris la toate instituțiile statului și am găsit deschidere, nu pot să spun că nu, dovadă că am ajuns să putem închiria cabinetul. Medicul anterior a stat 25 de ani în comună, practic a crescut odată cu noi, iar de la 1 ianuarie a plecat la o clinică privată din București. Vă spun, avea o relație extraordinară cu oamenii… dacă a stat 25 de ani în comună, unora le-a dat și certificate prenupțiale. Noi atât ne dorim, măcar să vină aici un medic, că de la Focșani și până la Poiana Cristei sunt 25 de kilometri, drumul e bun, se circulă bine. Cabinetul are tot ce-i trebuie, este construit prin 2010 în urma unui parteneriat între primărie și ambasada USA, este cochet, amplasat în centrul localității, cu încălzirea pe timp de iarnă nu-i problemă, există centrală iar apă vine de la un puț. Ce mai, îndeplinește toate condițiile. De altfel, a fost autorizat tot timpul de DSP”, ne-a mai spus edilul Vlad Petruș. Zilele acestea la cabinetul medical din Poiana Cristei este forfotă mare. Clădirea a intrat  în curățenie generală. Se spală, se văruiește, se dă cu vopsea. Toată suflarea comunității așteaptă cu nerăbdare noul medic.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.