FOTO: Incendiile de vegetație, un adevărat pericol! Ce amenzi riscă cei care încalcă legea

0
89

Incendiile de vegetație se propagă și pun în pericol alte culturi, livezi de pomi fructiferi, locuințe. Necunoașterea prevederilor legale în domeniu îi determină pe cetățeni să recurgă la igienizarea terenurilor agricole prin incendiere și să utilizeze focul deschis pentru distrugerea resturilor menajere, generând astfel numeroase incendii de vegetație uscată. De la începutul anului, pompierii militari și pompierii voluntari au intervenit pentru stingerea a 100 incendii de vegetație uscată care au afectat o suprafață de aproximativ 500 ha. Un astfel de eveniment s-a petrecut ieri, 23 februarie, în comuna Vânători. Două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au acționat circa două ore pentru lichidarea unui incendiu în urma căruia au ars 30 ha de vegetație uscată și stuf. Pagube însemnate s-au înregistrat, de asemenea, în comuna Chiojdeni, unde au ars 100 ha; în comuna Pufești unde au ars 45 ha; în comuna Gura Caliței, sat Bălănești 40 ha, în comuna Biliești 30 ha, ș.a. În urma creșterii semnificative a numărului de incendii pe raza județului Vrancea, Inspecția de Prevenire a efectuat instruiri privind regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor la arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Activitățile s-au desfășurat în unitățile de cult din orașul Panciu și comunele Chiojdeni, Dumitrești, Gura Caliței, Vânători, Vulturu, cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.
Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
De la începutul anului au fot aplicate trei sancțiuni în cuantum de 2500 lei fiecare. (Comunicat Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.