FOTO: Lansare de carte-eveniment la Focșani

0
414
Cultura nu este gustată de publicul larg, după cum s-a văzut vineri, la Ateneul Popular, care a fost gazda unui eveniment de excepție: lansarea cărții „Focșanii în straie monahale (1661-1863)”, scrisă de teologul și istoricul vrâncean Romeo-Valentin Muscă.

Departe de fumul de mici de afară și de zgomot, evenimentul a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Focșani. Din păcate, spre deosebire de tarabele pline de afară, sala a fost aproape goală. Cei care i-au fost însă autorului aproape au putut afla lucruri neștiute despre orașul lor. O muncă titanică de cercetare depusă de autorul Valentin Muscă, rezultatul fiind o lucrare de excepție, o sinteză a ceea ce a însemnat Focșaniul în perioada medievală.

“Nu este o carte despre ziduri, ci una despre oameni, despre spiritul unei epoci şi ctitoriile acelor ani, despre imaginarul medival focşănean şi modul în care monahismul s-a manifestat în cea mai importantă localitate de frontieră a Ţărilor Române. Nu datele contează în acest volum, ci oamenii, gândurile şi trăirile lor exprimate prin ctitoriile care au înveşmântat Focşanii într-o salbă de lăcaşe religioase, de o parte şi de alta a frontierei”, se arată în introducerea cărţii.

Despre cartea lui Valentin Muscă au vorbit generalul de brigadă (r) Adrian Stroea, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, fost coleg la seminar cu autorul, dar și prof. univ. dr. Costică Neagu, preşedinte al Asociaţiei „Simion Mehedinţi”.

La final, primarul Cristi Misăilă a promis că municipalitatea se va implica pentru va acest volum să ajungă în casele cât mai multor focșăneni.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.