FOTO: Popândăii, decimați de practicile agricole de pe vremea lui Ceaușescu, au început să-și revină. Ce amenințări planează acum asupra populațiilor de popândăi

0
174
Practicarea agriculturii intensive şi a tratamentelor chimice în agricultură din anii `80 a dus la o scădere drastică a populațiilor de Spermophilus citellus (popândău), în aria protejata Lunca Siretului Inferior (județele Vrancea și Galați).

popandau lunca siretului inferior vrancea3 - FOTO: Popândăii, decimați de practicile agricole de pe vremea lui Ceaușescu, au început să-și revină. Ce amenințări planează acum asupra populațiilor de popândăiPopulația de popândăi a fost pur și simplu decimată de practicile agricole ale acelor vremuri. Specia a început să-și revină ulterior, odată cu renunțarea la aceste practici și pe măsură ce mare parte din terenuri au rămas necultivate. Cu toate acestea, specia este în continuare amenințată, pentru că habitatele favorabile pentru popândăi sunt relativ puține pe suprafața ariei protejate. Potrivit specialiștilor de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice Focșani, doar 5% din suprafața totală a ariei protejate prezintă condiții optime speciei, iar 8% condiții mai puțin favorabile. Deși rata de succes a reproducerii este ridicată, specia este foarte sensibilă la fragmentarea habitatului și la antropizare.

Un factor negativ este că în Lunca Siretului Inferior pajiștile naturale sunt afectate de exploatări de balastieră, care reprezintă un risc ridicat pentru specie. Mai mult, potrivit ACDB, puii și sub-adulții sunt extrem de expuși la atacul câinilor fără stăpân sau a celor nesupravegheați.

popandau lunca siretului inferior vrancea2 - FOTO: Popândăii, decimați de practicile agricole de pe vremea lui Ceaușescu, au început să-și revină. Ce amenințări planează acum asupra populațiilor de popândăi

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here