FOTO: Triplu motiv de sărbătoare pentru pompierii vrânceni

0
183

Ziua aniversară a I.S.U. Vrancea a fost celebrată, anul acesta, cu mare fast de pompierii vrânceni. Această zi a coincis cu operaționalizarea Punctului de Lucru Vulturu.

La ceremonia militară de inaugurare, au participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctor Raed Arafat, prim adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Cristian Radu, prefectul județului Vrancea, domnul Ticu Costandache, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, domnul Cristian Dănuț și domnul Ionel Cel-Mare, primarul comunei Vulturu, domnul Nicușor Păcuraru, precum și reprezentanții celorlalte structuri județene cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență.

Cu acest prilej inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, domnul colonel Chiscop Flaviu a transmis:

Îmi face deosebită cinste și onoare, ca la ceas aniversar al pompierilor vrânceni, să asistăm la operaționalizarea Punctului de Lucru Vulturu. Inaugurarea acestei subunităţi de pompieri militari este un simbol al consolidării Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, structură aflată în permanentă dezvoltare, precum și dovada preocupării continue pentru creşterea nivelului de securitate a vieţii cetăţenilor, protejării proprietăţii şi mediului prin asigurarea intervenţiei oportune şi unitare în situaţii de urgenţă, determinate de tipurile de risc produse în zona de competenţă, de către subunităţile proprii care asigură cel mai scurt timp de răspuns.

Începând de astăzi, 23 iulie 2019, în baza ordinului Inspectorului Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, nr. 2105/19-I-VN din 17.07.2019, se operaţionalizează Punctul de lucru Vulturu, componentă integrantă a Detașamentului de Pompieri Focșani.

Raionul atribuit Punctului de lucru, în care se va asigura intervenţia în situaţii de urgenţă, este constituit din 16 localităţi ce aparţin comunelor Vulturu, Răstoaca, Suraia, Nănești și Măicănești, acestea având o populație de aproximativ 19.350 locuitori, 7.810 gospodării cu 10.064 locuinţe  și o suprafață de circa 388 km2 . Astfel, timpul de răspuns în localitățile din sud-estul județului se reduce cu aproximativ 25 de minute.

Ne-am dorit să îndeplinim acest obiectiv, având în vedere că, numai în ultimii 5 ani pompierii vrânceni au intervenit pentru populația din zonă, în 826 misiuni, printre care 100 de incendii la gospodării, 41 incendii de vegetație uscată, precum și alte intervenții specifice la: inundaţii, asistenţa persoanelor şi descarcerare.

Din acest context, reiese faptul că, era necesar înființarea unui punct de lucru în comuna Vulturu. Prin urmare, cu ajutorul și sprijinul autorităților locale, în fața cărora ne exprimăm recunoștința, ne-au fost puse la dispoziție cu titlu gratuit, spaţiile pentru desfășurarea activităților.

Personalul care va executa serviciul operativ va fi format din 5 subofițeri pe fiecare tură de serviciu, ce vor deservi  tehnica și echipamentele din dotare. Punctul de lucru Vulturu dispune, în primă etapă, de o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu modul de descarcerare și o motopompă transportabilă, precum și o ambarcațiune cu motor dotată cu remorcă.

Ceea ce pentru predecesorii noştri era doar un vis, timpul şi evoluţia, precum şi  preocuparea continuă pentru performanţă au transformat acest deziderat în realitate. Astăzi, de Ziua aniversară a I.S.U. Vrancea, purtăm în suflet mândria că faptele noastre își aduc aportul la moștenirea lăsată de înaintașii noștri, aducându-le astfel un prinos omagiu.

Ziua de 23 iulie va căpăta, de anul acesta, o triplă semnificație: unificarea pompierilor de dincoace şi dincolo de Milcov, în anul 1862, primirea cu mândrie a Drapelului de luptă al unității, în anul 2016, și inaugurarea Punctului de Lucru Vulturu.

Cu un viu sentiment de preţuire faţă de trecut şi cu un puternic simţ de răspundere faţă de prezentul şi viitorul semenilor, strădaniile muncii noastre se concretizează şi conduc spre un ţel nobil: salvarea vieţii cetăţenilor, protejarea bunurilor şi a mediului înconjurător în situaţii de urgenţă. Doresc ca şi în continuare, să ne concentrăm eforturile pe creșterea nivelului profesional și a capacității operaționale, pentru a răspunde cu succes misiunilor încredinţate.

Cu acest prilej, adresez mulţumiri tuturor celor care și-au adus contribuția la materializarea acestui obiectiv instituţional, prin care reuşim să fim cu un pas mai aproape de populaţie. Doresc să mulţumesc în mod deosebit Primăriei şi Consiliului Local Vulturu pentru parteneriatul benefic care ne oferă stabilitatea şi prosperitatea de care avem nevoie. 

În zi de sărbătoare pentru noi, pompierii vrânceni, vreau să transmit colegilor gânduri de apreciere pentru activitatea desfăşurată, felicitări pentru dăruirea şi profesionalismul cu care îşi îndeplinesc misiunile sub deviza „Curaj şi devotament”.

Totodată, în cadrul ceremoniei, după oficierea slujbei de binecuvântare a subunității, au fost acordate diplome de apreciere celor mai experimentaţi pompieri civili din comuna Vulturu, ajunşi la vârste venerabile.

După tăierea panglicii inaugurale, cei prezenţi au putut vizita spaţiile de lucru în care îşi vor desfăşura activitatea pompierii militari. De asemenea , aceştia au avut ocazia să asiste la cursurile de instruire a populaţiei în situaţii de urgenţă susţinute de personal specializat din cadrul I.S.U. Vrancea în interiorul Caravanei SMURD „Fii pregătit”,  precum şi la atelierele tematice: „Pompier pentru o zi”. (comunicat Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.