FOTO! Zile de foc pentru pompierii vrânceni | Ce misiuni au avut salvatorii la trecerea dintre ani

0
228

La trecerea dintre ani, respectiv în perioada 31.12.2021, ora 08:00 – 03.01.2022, ora 08:00, pompierii militari vrânceni s-au aflat permanent la datorie și au gestionat 80 situații de urgență apărute în zona de competență din care: 5 intervenții la stingerea incendiilor, 1 intervenție de descarcerare, 1 intervenție la asigurarea zonei unde s-a produs o situație de urgență, 33 intervenții la ajutor medical de urgență, 5 intervenții la asistența persoanelor și 35 activități de informare preventivă și verificări la unitățile sanitare, desfășurate cu scopul asigurării măsurilor necesare în contextul generat de evoluția pandemiei și pentru prevenirea incendiilor în unitățile spitalicești.

Una din situațiile relevante a avut loc în data de 31.12.2021, în jurul orei 11.30, când pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit din cauza unui coș de fum neizolat corespunzător față de materialele combustibile, la o gospodărie din comuna Slobozia Ciorăști. La fața locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD. În cooperare a acționat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Slobozia Ciorăști. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la o locuință, cuprinzând o suprafață de circa 180 mp. În urma incendiului au ars: acoperișul locuinței construit din lemn cu învelitoare din tablă, precum și bunurile de uz casnic din 5 camere de locuit.

Un alt incendiu cu pagube importante a avut loc în satul Boțârlău, comuna Vulturu, în data de 01.01.2022, imediat după miezul nopții, în jurul orei 01:30. O locuință a luat foc din cauza unui scurtcircuit electric. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă. Forțele de intervenție au acționat în cooperare cu SVSU Vulturu. Cu toate că incendiul a fost lichidat în limitele găsite, flăcările au distrus acoperișul locuinței construit din lemn și învelitoare din azbociment, pe o suprafață de aproximativ de 70 mp, precum și bunurile de uz casnic din 2 camere de locuit.

În aceeași zi, în jurul orei 02:40, în urma primirii unui apel la numărul unic de urgență 112, echipajul SMURD din cadrul Stației de Pompieri Vidra a fost solicitat la o intervenție în comuna Năruja pentru a prelua un pacient minor, în vârstă de 13 ani, care a suferit arsuri de gradul I și II la nivelul feței, după ce a încercat să aprindă aragazul, în urma unor acumulări de gaze. Având în vedere consecințele evenimentului, readucem în atenție că, pe măsură ce cresc, copiii trebuie învățați cum să utilizeze sursele de foc și cum să se comporte în situații de pericol. Supravegheați copiii în permanență! Ignorarea acestui sfat a provocat, de-a lungul timpului, numeroase incidente grave, la care părinții au asistat neputincioși. O clipă de neatenție îi poate transforma în victime ale unor accidente casnice și din acest motiv, vă reamintim regulile ce trebuie respectate, astfel încât copiii să fie în siguranță, în propriul cămin. Pentru prevenirea unor accidente înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă. De asemenea, este bine să păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces. Important! Nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcțiune și nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte. Încercați să țineți copiii cât mai departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă.

În dimineața zilei de 02.01.2022, o țigară aprinsă într-un loc necorespunzător a provocat un incendiu la o locuință din satul Prahuda, comuna Paltin. Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Năruja au intervenit prompt și au reușit să lichideze indendiul în limitele găsite, consecințele evenimentului rezumându-se doar la pagube materiale. Au ars materiale textile (îmbrăcăminte) și mobilier dintr-un dormitor. De reținut! Dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări. Dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara, pentru că este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă. Stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Tot în cursul zilei de 02.01.2022, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au fost mobilizați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, care s-a aprins în timp ce se deplasa pe un drum comunal din satul Milcovul. Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric. Autoturismul a ars în proporție de 90%. Din fericire, persoanele aflate în interiorul autoturismului s-au autoevacuat.

În dimineața zilei de luni, 03.01.2022, în jurul orei 03:50, trei echipaje din cadrul Stației de Pompieri Panciu au intervenit în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mărășești pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Haret. La fața locului pompierii militari au acționat cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD, iar pompierii voluntari cu 1 autospecială de stingere. Incendiul provocat de un scurtcircuit electric a fost lichidat în limitele găsite, după mai bine de 3 ore de luptă cu flăcările. În urma evenimentului au ars 150 mp din acoperis, tavan și pereții podului mansardat, construit pe structură de lemn și plăci OSB, precum și bunuri de uz casnic și mobilier aflate în interiorul locuinței. Totodată, au ars și 10 ml de gard din lemn.

*
Readucem în atenția cetățenilor faptul că, în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.
Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii teleormăneni vă recomandă următoarele:
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
– supravegheați permanent focul;
– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.
– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
– respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;
– nu folosiți instalații de gaz improvizate;
– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;
– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
(Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea)

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.