Fotografiile din trafic postate pe rețelele sociale pot aduce amenzi usturătoare

0
461

Fotografiile surprinse în trafic și postate pe rețelele sociale pot aduce amenzi usturătoare. De o perioadă bună de timp, internauții au făcut un obicei de a posta online fotografii surprinse în trafic sau în parcări. Potrivit legii, dacă numărul de înmatriculare se vede clar, atunci proprietarul mașinii are tot dreptul să depună o plângere la autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor personale. Sancțiunea în acest caz nu este deloc una mică, putând ajunge până la 30.000 de lei.

Pe rețelele sociale au fost create grupuri care au ca principal rol „demascarea” celor care comit infracțiuni în trafic. În grupurile online din toată țara apar fotografii și filmări ale unor autovehicule parcate pe trecerile de pietoni, urcate pe borduri și chiar blocând intrările în bloc. Postările devin virale după ce apar zeci sau chiar sute de comentarii ale altor șoferi, deranjați de fenomen. Sunt și postări în care numărul de înmatriculare este blurat, însă în majoritatea situațiilor numărul de înmatriculare este lăsat „la liber”. Dacă proprietarul autovehiculului se simte deranjat că numărul de înmatriculare a apărut pe internet, poate sesiza instituția care se ocupă cu prelucrarea datelor personale Legea spune că aceste date trebuie ascunse. „Informațiile referitoare la numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor – persoane fizice – ale vehiculelor respective”.

În Raportul de activitate aferent anului 2020, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a arătat că înregistrarea și publicarea pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice, nu nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalității, iar monitorizarea respectării dispozițiilor legale in domeniul circulației pe drumurile publice este atribuția autorităților competente. Mai exact, se poate primi amendă pentru numere de înmatriculare postate pe Facebook sau în alte locuri de pe internet precum forumuri, bloguri, alte rețele sociale și chiar site-uri de hosting video precum YouTube.

Amendă pentru numere de înmatriculare postate pe internet. Temeiul legal al prelucrării

Autoritatea Națională de Supraveghere a reținut ca fiind incident art. 6 lit. a) din Regulamentul (UE) 679/2016 care stabilește că prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice sau prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului. „În cazul săvârșirii unei posibile contravenții sau infracțiuni, considerăm că ar putea fi mai potrivit temeiul de prelucrare de la lit. d) sau e) ale art. 6  din Regulamentul (UE) 679/2016 care se referă la situațiile în care prelucrarea este necesară pentru a proteja interesele vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice sau prelucrarea este necesara pentru indeplinirea unei sarcini care serveste unui interes public”, se arată în raportul ANSPDCP.
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.