Acasă Actualitate FOTO+VIDEO: Vrancea are prima cameră specială pentru audierea copiilor care au fost...

FOTO+VIDEO: Vrancea are prima cameră specială pentru audierea copiilor care au fost victime ale infracțiunilor

0
452

Vrancea este cel de-al doilea județ din țară în care a fost amenajată o cameră specială pentru audierea minorilor, victime ale infracțiunilor. Proiectul inițiat și realizat de „Asociația Zi de bine”, împreună cu „Asociația pentru victimele infracțiunilor sexuale” (VIS) a fost gândit pentru a susține Ministerul Public în investigarea infracțiunilor în care minorii cad victime, sau sunt martori la comiterea unor infracțiuni sociale. Camera este amplasată la etajul al treilea al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și este dotată cu tehnologie audio-video de ultimă generație amplasată într-un cadru prietenos, ajutând astfel la reducerea traumatizării copilului. Incinta seamănă cu o cameră de grădiniță – decorată în culori calde, cu mobilă, jucării și tablouri vesele. „Va fi favorabil pentru stabilirea cu mai mare rigoare a adevărului judiciar, pe de o parte, și pe de altă parte cu un proces cât mai puțin invaziv în mintea minorului”, a transmis Ligia Barbarii, membru fondator al Asociației pentru victimele infracțiunilor sexuale, medic legist și expert în genetică judiciară.

„Este o metodă modernă, științifică de intervievare, de audiere a unor copii care au fost victime ale unor infracțiuni, cu preponderență infracțiuni sexuale. Este un spațiu amenajat în așa fel încât audierea copilului să fie efectuată fără o intruziune mai mare și mai gravă în mintea acestuia. Sunt două spații, despărțite de un geam unidirecțional: de o parte va sta investigatorul care are de soluționat cauza, iar în partea cealaltă va sta minorul care este victimă a unei infracțiuni de o anumită natură . În caemra în care va sta minorul va fi și un psiholog care va asista la audierea acestuia și care îl va ajuta să capete curaj să spună experința pe care a trăit-o și să fie cât mai puțin traumatizant pentru acesta”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, procurorul Victoria Bârsan. Minorii, victime sau martori ai unor infracțiuni ajung tot mai des în circuitul sistemului judiciar din România. Conform statisticilor, la nivel național aproape 2.000 de copii au fost, anul trecut, victime în dosarele trimise în judecată de procurori, aproximativ 150 dintre aceștia fiind din Vrancea.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.