GALERIE FOTO: Eroii Primului Război Mondial au fost omagiați la Mausoleul Mărășești

0
678

ceremonie-mausoleul-marasesti

Autorităţile județului Vrancea au comemorat, joi seara, eroii români căzuţi în Primul Război Mondial, în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja. La manifestarea care a avut loc la Mausoleul de la Mărășești au fost prezenți oameni politici, autorități locale și județene, veterani de razboi, dar și peste 1.000 de persoane.

Ceremonia a început cu înmânarea „Torţei libertăţii şi mândriei naţionale” militarilor din Garnizoana Focşani de un copil de trupă în vârstă de 12 ani care a purtat o uniformă din Primul Război Mondial. La momentul festiv a fost prezent şi un Detaşament de Onoare, format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Cu lumina Torţei au fost aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.

ceremonie-mausoleul-marasesti

A urmat o slujbă religioasă de comemorare oficiată de șase preoți și alocuțiunile oficialităților. Primul care a luat cuvântul în fața publicului prezent a fost președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

“Alături de dumneavoastră, alături de toți cei prezenți aici, alături de vrânceni și de români, alături de cei care sunt departe de casă și de țară, un sentiment pe care îl trăiesc de fiecare dată la 6 august, aici în județul Vrancea. Un sentiment extraordinar ca și când cuvintele mele sunt prea puține sau prea sărace să reliefeze ceea ce înaintașii, ostașii români, generalii, ofițerii, mareșalii au înfăptuit pentru noi și anume țara pe care o avem astăzi și pe care datorită lor avem obligația să o păstrăm cu sfințenie în spațiul european și în spațiul euroatlantic la care noi suntem parte.”

Consilierul prezidențial pentru relația cu autoritățile publice și societatea civilă, Dan Andrei Muraru a dat citire mesajului președintelului României, Klaus Iohannis.

“Administrația Prezidențială se alătură comemorării sacrificiului suprem dat de către ostașii noștri în cea mai mare bătălie de pe frontul românesc din Primul Război Mondial. Mulțumim pe această cale tuturor celor care în această zi specială pentru trecutul nostru își aduc aminte de eroii României. Respectul față de martirii noștri nu este opțional, întrucât o națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta, înainte de toate, trecutul. Acum 98 de ani, în apropierea acestui mausoleu, unde ostașii români care și-au dat viața pe aceste câmpuri încărcate de memorie își dorm somnul de veci, s-a dat o mare bătălie în războiul pentru întregirea neamului românesc. De atunci, Mărășești este unul dintre acele locuri pe care pășim cu sfială și cu emoție”

La eveniment a fost prezent și viceprim ministrul Gabriel Oprea care a ținut să amintească însemnătatea acestei zile și că sărbătoarea de astăzi este un prilej bun pentru a reflecta la destinul aceste țări.

“Este o mare onoare pentru mine să fiu prezent și în acest an, aici, la Mausoleul de la Mărășești pentru a comemora cea mai importantă victorie a armatei române în Primul Război Mondial. Este o sărbătoare a curajului și a dârzeniei militarilor români, un reper al națiunii nostre în fața uneia dintre cele mai mari provocări ale istoriei. Vreau să-i mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru faptul că în fiecare an, aici în aceste locuri pline de încărcătură istorică, onorează sacrificiul militarilor români din Primul Război Mondial. O astfel de sărbătoare este un bun prilej pentru fiecare dintre noi, cei care simțim cu adevărat românește, să reflectăm la viitorul și destinul acestei țări”, a spus Gabriel Oprea.

După discursurile oficialităților a urmat ceremonia de depuneri de coroane în memoria ostașilor căzuți pe front. Momentul cel mai emoționant al zilei a fost defilarea cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani, însoțită de 21 de salve de tun.

Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu defilarea a două plutoane ale Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazu”, doua plutoane ale Unității Speciale de Gardă, Onoare și Protecție Instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie ”Căpitan Valter Mărăcineanu”, Focșani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”, Vrancea.

Urmăriți mai jos o GALERIE FOTO impresionantă de la manifestările desfășurate la Mausoleul din Mărășești:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.