GALERIE FOTO: Inimile neînfricate au o misiune permanentă în Afganistan: pregătirea continuă

0
152
Text de lt.col. Toni Ene

Nu poți înțelege tot ce se întamplă într-o misiune militară desfășurată fie într–un teatru de operații international, fie în țară, oricâte detalii ți-ar oferi acel narator al relațiilor publice care încadrează o anumită structură. Abilitățile de comunicare nu pot transmite, totuși, momentele prin care trec militarii noștrii, stările acestora, faptele concrete pe care le fac în câmpul tactic, strategiile de acțiune la diferite misiuni. Nu mi-o luați în nume de rău, dar o persoană care vede lucrurile doar din exterior nu poate pune un diagnostic. Ca să pui un diagnostic, trebuie să ai contact cu „pacientul”.

Altfel faci doar un exercițiu intelectual. Tot ce pot să vă spun este că toate activitățile care se desfășoară într-un teatru de operații ca Afganistan se bazează pe proceduri și reguli care au la bază o multitudine de lecții învățate. Și pentru ca aceste proceduri să devină parte integrantă a celui care le executa, la anumite intervale de timp, acestea sunt repuse în practică prin procedee de repetare la rece a unor secvențe de misiune. Tragerile cu armamentul de infanterie, regulile de angajare, pregătirea medicală și chiar cea fizică sunt părți ale procesului de perfecționare ale militarului din cadrul Batalionului de Infanterie Protecția Forței.

Astfel, în ultima perioadă, prin rotația structurilor batalionului, am executat trageri cu armamentul ușor de infanterie, în poligonul din baza KAF, alături de militarii parteneri americani. Ședințele de tragere în comun au fost un moment prielnic atât pentru militarii români cât și pentru militarii americani, pentru a se familiariza cu diferite categorii de armament din dotarea fiecarei structuri. Tragerile au avut și rolul educațional și constructiv în același timp, dezvoltând relațiile interpersonale și menținând coeziunea în cadrul Task Force-ului ,,Devil Strike Brave Hearts”. Locotenent colonel Florin Roșioru, șeful de stat major al Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,, Brave Hearts”: Toate elementele de pregătire, care conduc într-un final la executarea cu acuratețe a misiunilor, au rolul de menținere a capacității operaționale a structurii, a eliminării monotoniei și plafonării reacțiilor de răspuns…totodată activitățile de instruire “out of mission” nu fac altceva decât să ascută simțurile militarilor români și să dezvolte un automatism în depășirea posibilelor stări critice. Aici și o secundă de neatenție poate fi fatală.

O altă etapă în pregătirea militarilor cu inimi neînfricate și care s-a desfășurat în Baza Aeriană Kandahar, a constituit-o instrucția de specialitate la elicopter, activitate, la fel desfășurată în comun cu partenerul american. Instrucţia la elicopter a avut drept scop reîmprospătarea cunoștințelor privind evacuarea medicală a răniților în cazul unui incident petrecut pe timpul patrulelor. Activitatea a fost structurată pe două componente: teorie și practică. Partea de instruire teoretică a acoperit descrierea aparatului de zbor, modul de relaționare cu echipajul de zbor, dar și procedurile de îmbarcare și debarcarea a răniților în/din aparatul de zbor. După partea teoretică, militarii au parcurs o serie de exerciţii practice, cu scopul de a creea deprinderi individuale şi colective, astfel încât îmbarcarea şi debarcarea din elicopter a militarilor răniți să fie executate cât mai bine și în timpul cel mai scurt. Aparent simplu, odată pornită elicea, lucrurile devin mai complicate, deoarece comunicarea între militarii din grupă este afectată şi automatismele rămân cel mai eficient mijloc prin care procedurile sunt puse în aplicare aşa cum le-au cerut instructorii. Maior Tihulcă Claudiu, șef al operațiilor și instrucției la Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,, Brave Hearts”:

Am parcurs o perioadă în care tot personalul din structurile de manevră care execută misiuni în aria de operaţii a desfăşurat pregătirea pentru evacuare medicală aeriană.

Militarii noştri au fost receptivi la acest tip de pregătire, au demonstrat cunoștințe solide în domeniu și spirit de echipă, un aspect foarte important de altfel, atunci când se ajunge într-o astfel de situație. O altă parte importantă a pregătirii au constituit-o procedurile pe care trebuie să le folosească pe timpul unei operații de evacuare. Instructorii americani, militarii echipajelor de zbor de fapt, au arătat o deschidere totală pentru a ne învăţa tot ce trebuie să ştim despre relaționarea cu ei și evacuarea medicală pe timpul unui incident.

Toate aceste cursuri și programe de pregătire în comun cu partenerul american și nu numai, se desfășoară concomitent cu executarea misiunilor în zona de responsabilitate a militarilor cu inimi neînfricate, aflați aici în Afganistan de la începutul lunii august, în cadrul misiunii internaționale NATO Resolute Support. M-am gândit că ar fi bine să închei această corespondență, cu declarația referitoare la Armata Română, la militarii români, a secretatului general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a aflat în luna octombrie a acestui an, în Afganistan: România este un aliat cheie al NATO din mai multe motive, România contribuie la siguranţa Aliantei, la apărarea colectivă, în moduri diverse.

Prin investirea a două procente din PIB în apărare nu numai anul acesta, dar şi în următorul deceniu, fiind, de asemenea, gazda sistemului nostru de apărare antibalistică, dar, de asemenea, şi prin faptul că este gazda brigăzii multinaţionale din sud-est, ca să nu uităm de contribuţia României cu trupe în Afganistan şi Kosovo. Am vizitat recent Afganistanul şi m-am întâlnit cu soldaţii români în Kandahar şi este extrem de impresionant să vezi dedicarea şi profesionalismul militarilor romani şi le mulţumesc foarte mult pentru contribuţie.

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment. Ne aflăm la jumătatea misiunii aici în Afganistan, dar povestea inimilor neînfricate va continua…

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.