Gerul nu a afectat grâul. Posibile daune, în viticultură și pomicultură

0
152
Temperaturile foarte scăzute din această perioadă nu au afectat cultura mare, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

“Până la această dată, determinările făcute arată că lucrurile sunt în regulă. Starea de vegetaţie este bună, nu avem până la această dată pierderi de recoltă, doar acolo unde băltirea nu a putut fi evitată. Sunt anumite zone, unde, în şaua terenului respectiv, s-a acumulat mai multă apă, ajungând peste capacitatea de saturaţie a solului şi producând băltiri şi înăbuşirea plantelor. Dar aceste pierderi sunt minore şi le au în vedere specialiştii şi fermierii. Sunt pierderi tehnologice pentru că se trece peste o iarnă”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Totuși, ministrul Daea nu exclude posibilitatea ca unele pierderi să fie înregistrate la vița-de-vie și la unii pomi fructiferi.

“Până la această dată, nu putem şti exact ce se întâmplă în viticultură şi pomicultură, dat fiind faptul că vegetaţia nu a pornit. Însă, cum îmi place mie să spun şi dvs. să mă prezentaţi: este mai mult bine decât rău. Harta țării, cu mici excepţii, arată că este acoperită cu zăpadă, atât în zone unde era deficit de umiditate, adică în partea de sud a ţării, ceea ce ne dă speranţe pentru a întreţine procesele biologice, a creşte şi a se dezvolta planta atunci când temperatura creşte şi fenomenele meteo acestea dispar. Temperaturile scăzute sunt o problemă, dar acum culturile sunt acoperite de zăpadă, iar pragul de afectare, de îngheţ este undeva la minus 20 de grade Celsius. Nu avem aşa o temperatură şi sper să nu fie, dar, repet, este mai mult bine decât rău”, a mai spus Petre Daea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.