Greșeli banale aparent pe care cu toții le-am făcut la un moment dat pot provoca probleme serioase de sănătate, dacă sunt repetate la nesfârșit. De pildă, medicii ne recomandă să evităm să gătim alimente în folie sau vase de aluminiu, dar şi să le depozităm în ele.
“Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”,
atrage atenţia nutriționistul Ionuț Ștefan.
Pentru a preîntâmpina apariţia acestor afecţiuni, scăpaţi rapid de toate ustensilele şi recipientele de aluminiu din bucătărie, renunţaţi la a mai găti în folie de aluminiu, nu mai cumpăraţi bere şi răcoritoare la cutie. Cercetaţi eticheta produselor şi aveţi grijă să nu apară fosfatul de aluminiu. Staniolul conţine ioni toxici din aluminiu care aduc un lanţ de probleme, de la cancer la osteoporoză.
Pe de altă parte, caserolele din plastic sunt total contraindicate pentru încălzirea sau prepararea mâncării la microunde. De fiecare dată când cumpăraţi aceste caserole de plastic, verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7, atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigiderul dvs, controversata substanţă Bisfenol A din unele caserole putând afecta fertilitatea, în special în cazul bărbaţilor. La microunde, substanţa toxică trece mai uşor în mâncare.
“Microundele încălzesc rapid mâncarea, dar, în acelaşi timp, alterează glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele şi enzimele, iar radiaţiile emanate cresc şi de zece- douăsprezece ori cantitatea de Bisfenol A”,
adaugă specialistul Ionuț Ștefan.