Greva din spitale, contestată de Ministerul Sănătăţii

0
89

Greva din spitale, declanșată inclusiv în Vrancea, va fi contestată în instanță de către Ministerul Sănătății. Pe de altă parte, Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi solicită responsabilitate în acţiunile revendicative.  potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei SANITAS că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi solicită responsabilitate în acţiunile revendicative. Totodată, Ministerul Muncii a transmis Federaţiei Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanşa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat şi înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activităţi Sanitar – Veterinare”, valabilitatea acestuia fiind până la 31.12.2016. Astfel, potrivit legii, pe durata existenţei unui CCM, angajaţii nu pot declanşa un conflict colectiv de muncă.

“Menţionăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în următoarele trei situaţii clare, Federaţia SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv), părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, potrivit documentului citat.

Prin urmare, nicio revendicare a Federaţiei Sanitas, respectiv modificarea OUG nr. 43/2016 şi a OUG nr. 20/2016, nu putea face obiectul declanşării unui conflict colectiv de muncă, transmite Ministerul Sănătăţii.

“Ministerul Muncii atrage atenţia că o grevă se poate declanşa, conform Legii nr. 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii şi după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanşarea conflictului colectiv de muncă şi parcurgerea etapei de conciliere.
Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei”, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

În jur de 80.000 de cadre medicale dar şi personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanşat greva general.

Sindicaliştii cer instroducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 20, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.