Guvernul dă undă verde pentru amnistia fiscală. Cui i se anulează obligaţiile

0
229

Guvernul a dat undă verde proiectului de lege privind amnistia fiscală. Proiectul va merge vineri spre Parlament, în regim de urgenţă. Sunt vizaţi 4 milioane de contribuabili, persoane fizice şi firme, care au primit înştiinţări de la ANAF că trebuie să plătească dări în contul contribuţiilor la sănătate, al diurnelor, al drepturilor de autor sau al altor activităţi independente. Vorbim despre venituri realizate din 2012 şi până la 1 iunie anul acesta.

Cei mai mulţi dintre beneficiarii legii sunt persoanele care au obţinut venituri din dividende sau dobânzi şi pentru care ar trebui să plătească retroactiv contribuţiile de sănătate. Sunt 3,2 milioane de contribuabili, mulţi cu venituri sub salariul minim pe economie. Obligaţiile fiscale le vor fi anulate.

“Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Organul fiscal nu reconsideră/reîncadrează o activitate ca activitate dependentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reconsiderare/reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015”, este procedura propusă de Executiv.

De asemenea, obligațiile fiscale vor fi tăiate celor cu venituri realizate din drepturi de autor şi activităţi independente, cum sunt cele de farmacist, avocat sau arhitect, venituri pe care Fiscul le-a reconsiderat de fapt salarii. Majoritatea au primit decizii de impunere pentru 2012 prin care li se cerea să plătească mult mai mult decât au obţinut. În cauză sunt şi persoanele care au lucrat în străinătate şi care au primit diurne de câteva ori mai mari decât salariile declarate şi impozitate în ţară. ANAF a stabilit că acele diurne sunt, de fapt, venituri salariale, prin urmare, firmele şi angajatii trebuie să plătească retroactiv, pentru 2012, peste un miliard de lei. Finanţele spun că toţi cei care au plătit deja aceste dări îşi vor primi banii înapoi sub formă de compensaţie cu alte datorii pe care le au la stat.

Proiectul a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri, cu menţiunea că este o primă lectură.

La finalul şedinţei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a anunţat însă că proiectul a fost adoptat în principiu de către Guvern şi a fost convenit ca, până vineri, să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere în regim de urgenţă. În acest interval, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate vor clarifica unele detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here