Guvernul Orban alocă peste 50 de milioane de lei pentru amenajarea râului Milcov. Lucrările sunt necesare pentru prevenirea inundațiilor din comunele Golești, Milcovul și Răstoaca

0
1097

Administrația Națională “Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Siret a scos la licitație contractul de proiectare și execuție de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții “Amenajare râu Milcov pe sectorul aval Golești – confluența cu râul Putna, județul Vrancea”. Este vorba despre lucrări de amenajare pe cursul de apă al râului Milcov din comunele Golești, Milcovul și Răstoaca. Cu o valoare estimată la peste 50 de milioane de lei, proiectul prevede lucrări ample pe o lungime de 11 km în zonele unde se produc eroziuni ale malurilor și în zonele unde malurile sunt joase. Totul pentru scoaterea de sub efectul inundațiilor a zonelor afectate de pe raza comunelor Golești, Milcovul şi Răstoaca, dar și pentru reducerea efectelor erozionale. Parlamentarii PNL de Vrancea, senatorul Cătălin Toma și deputatul Ion Ștefan, ministru al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, au cerut în anii precedenți, sume de la bugetul de stat pentru această intervenție, atunci când Guvernul PSD și parlamentarii PSD de Vrancea au respins aceste solicitări ale vrâncenilor din localitățile traversate de râul Milcov. În guvernarea Ludovic Orban, iată că acest proiect primește finanțarea necesară.

În nota de fundamentare a proiectului, specialiștii Administrației Naționale “Apele Române” scot în evidență necesitatea executării unor astfel de lucrări.

“În perioada 2005-2019 în bazinul hidrogafic al râului Milcov au avut loc precipitații de o intensitate deosebită, înregistrându-se debite maxime ce au produs pagube importante. În urma acestor debite s-au format viituri pe râul Milcov, pe teritoriile comunelor Golești, Milcovul și Răstoaca care au condus la producerea de eroziuni, ce pun în pericol case gospodărești, căile de acces către localitățile din zonele riverane acestui curs de apă. De asemenea, au fost inundate locuințe și anexe gospodărești pe raza localităților Golești, Lămotești, Milcovul și Răstoaca”, se arată în avizul emis de Administrația Națională “Apele Române. De aceea, specialiștii propun lucrări de amenajare în albie prin apărări de maluri, reprofilări de albie și îndiguiri.

Investiția a fost promisă în anul 2018 de guvernarea PSD, care anunța că județului Vrancea i-a fost alocată suma de 156 de milioane de lei pentru înlăturarea pagubelor înregistrate pe cursurile principalelor râuri din județ, ca urmare a precipitațiilor abundente din acel an. Totul a rămas la stadiul de promisiune, întrucât lucrările pe acest curs de apă nu au mai fost realizate.

inundatii Milcovul 2005 si 2014 - Guvernul Orban alocă peste 50 de milioane de lei pentru amenajarea râului Milcov. Lucrările sunt necesare pentru prevenirea inundațiilor din comunele Golești, Milcovul și Răstoaca

Râul Milcov a creat adevărate probleme pentru locuitorii celor trei comune. În anul 2005, apele învolburate ale râului Milcov au ieșit din matcă și au inundat zeci de gospodării, terenuri agricole, și drumuri naționale. Majoritatea caselor locuitorilor din comuna Răstoaca și comuna Milcovul au fost inundate. Dezastrul din acea zi de iulie 2005 s-a repetat în luna mai 2014. Și atunci apele revărsate ale râului care traversează cele trei comune au inundat gospodării și hectare întregi de teren agricol. Apa a ajuns și în satul Lămotești și în Răstoaca, unde a măturat totul în cale, fără ca locuitorii să mai poată face ceva. Autoritățile nu au învățat nimic din experiența tristă a inundațiilor din 2005 și 2014. Drept dovadă stau acțiunille reprezentanților SGA Vrancea din 2018, atunci când au verificat mai multe primării dacă au respectat dispozițiile cu privire curățarea și întreținerea cursurilor de apă. Trei primării din Vrancea, printre care și cea din Milcovul au fost sancționate cu avertismente de reprezentații CJSU care au verificat în ce mod s-au implementat măsurile dispuse de către specialiști. Maricel Lazăr, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Milcov, la alegerile locale din acest an, își aduce aminte cu mâhnire despre inundațiile care s-au abătut peste comuna Milcovul și este de părere că lucrările ample ce vor fi demarate pe cursul râului Milcov vor reduce drastic riscul unor inundații.

maricel lazar raul miclvov - Guvernul Orban alocă peste 50 de milioane de lei pentru amenajarea râului Milcov. Lucrările sunt necesare pentru prevenirea inundațiilor din comunele Golești, Milcovul și Răstoaca

“Inundațiile din 2005 și 2011 au provocat adevărate tragedii pentru locuitorii din Milcovul și Răstoaca. De atunci și până acum, în afară de câteva lucrări de curățare a albiilor râului Milcov nu s-a făcut nimic. Este clar că proiectul prin care vor fi executate lucrări ample pentru consolidarea malurilor, pentru realizarea de noi diguri de apărare și lucrări de recalibrare a albiei râului Milcov, este binevenit și va proteja locuitorii celor două comune de revărsarea apelor în gospodării. Îmi aduc aminte că la începutul anului 2019, deputatul Ion Ștefan și senatorul Cătălin Toma au cerut în Parlament suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor cu sume de bani necesare pentru lucrări de amenajare a râului Milcov în aval de Golești și pe raza comunei Milcovul. Abia acum, guvernul liberal a reușit să deblocheze fonduri pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit”, ne-a spus Maricel Lazăr, candidatul PNL la Primăria comunei Milcovul. La jumătatea lunii iulie a acestui an, Administrația Națională “Apele Române” a parafat avizul în care sunt descrise și riscurile la care sunt expuse comunele traversate de albia râului Milcov. În document se arată că investiția este una oportună pentru că amânarea sau neexecutarea ei ar duce la existența unui risc real ca în cazul producerii unor viituri importante pe râul Milcov să se înregistreze distrugeri importante asupra gospodăriilor din zonă și a terenurilor agricole adiacente.

Lucrările de îndiguire a malurilor râului Milcov vor avea un impact pozitiv asupra populației din zonă, deoarece scopul lor prioritar este social, de apărare împotriva inundațiilor și stoparea eroziunilor active din zonele intravilane, limitrofe albiei râului. În același timp, realizarea acestei investiții are și implicații economice prin evitarea pagubelor potențiale care se pot produce prin afectarea infrastructurii și a lucrărilor existente în zonă”, sunt de părere specialiștii de la Apele Române.

raul milcov colmatare 1 - Guvernul Orban alocă peste 50 de milioane de lei pentru amenajarea râului Milcov. Lucrările sunt necesare pentru prevenirea inundațiilor din comunele Golești, Milcovul și Răstoaca

Cu o lungime de 79 de km și o suprafață de 444 kmp, traseul bazinului hidrografic al râului Milcov este într-o continuă transformare. Din cauza eroziunilor frecvente, adâncimea albiei crește producând surpări care duc la pagube importante. Astfel, Administrația Națională “Apele Române” propune executarea unor lucrări de apărare de maluri, acolo unde sunt produse eroziuni, pe o lungime de aproximativ  11.000 m, atât pe malul stâng, cât și pe malul drept, constând în apărarea malurilor din cutii de gabioane așezate pe saltele de gabioane, umplute cu piatră de râu/anrocamente. Proiectul prevede și realizarea de diguri din pământ din materiale locale pe o lungime de circa 4.000 m, cu o lăţime și înălțime de 3 m, lucrări care se vor executa în zonele de risc, unde nivelul apei inundă gospodării cu anexe, drumuri şi terenuri agricole. Un alt tip de lucrări care vor fi efectuate sunt cele de decolmatare și recalibrare a albiei, pe o lungime de circa 11 km. Nu în ultimul rând, proiectul prevede și lucrări de igienizare și curățire a malurilor râului, acolo unde vegetația de luncă spontană s-a extins și împiedică tranzitarea debitului de calcul, în condiții de siguranță.

Proiectul cu o valoare estimată de 50,33 milioane de lei urmează să fie finanțat de la Bugetul de Stat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și are o durată de execuție de 24 de luni.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here