Guvernul permite numirea unui secretar temporar cu semnătură dacă şefi CJ/primar sunt arestaţi

0
151

Guvernul a modificat Legea administraţiei locale permiţând unui prefect să numească, temporar, un secretar de consiliu judeţean sau de primărie cu drept de semnătură pentru plăţi curente, pentru cazurile în care conducerea consiliului judeţean sau primarul sunt arestaţi ori suspendaţi, iar postul de secretar este vacant.

“Se doreşte modificarea Legii administraţiei publice locale, în sensul în care prefectul poate numi şi atribui temporar drept de semnătura unui secretar al judeţului sau primăriei oraşului în cazul în care preşedintele şi vicepreşedintele consiliului judeţean sau primarul şi viceprimarul nu-şi mai îndeplinesc atribuţiile, fiind arestaţi, suspendaţi sau demisionând. Dreptul de semnătură va fi acordat pentru plăţi curente, precum cele pentru salarii şi utilităţi”, au declarat  surse oficiale.

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă, că, în situaţia excepţională în care primarul se află în imposibilitatea exercităţii atribuţiilor, iar funcţia de secretar al unităţii administrativ-teritoriale este vacantă, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană, prin detaşare, în condiţiile Legii funcţionarilor publici, care să exercite atribuţiile de secretar al localităţii respective. Prefectul face această numire la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar persoana astfel numită va rezolva problemele curente ale comunei, oraşului sau municipiului şi va îndeplini funcţia de ordonator principal de credite pentru activităţi curente până la ocuparea funcţiei publice de conducere de secretar, conform legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici.

Persoana desemnată temporar trebuie să îndeplinească condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor. Totodată, prefectul trebuie să solicite cu celeritate Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de conducere de secretar al comunei, oraşului sau municipiului.

Un mecanism temporar similar este instituit de actul normativ şi în situaţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean se află în imposibilitatea exercitării funcţiei, iar funcţia de secretar al judeţului este vacantă. Şi în aceste situaţii, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană care să exercite temporar, prin detaşare, atribuţiile de secretar al judeţului, pentru a rezolva problemele curente, până la ocuparea funcţiei publice. Numirea se face potrivit aceloraşi proceduri urmate şi în cazul numirii temporare a secretarului comunei, oraşului, municipiului.

Argumentul Guvernului este că aceste două numiri temporare, în situaţiile excepţionale prevăzute, vor fi făcute de prefect deoarece acesta este cel informat oficial în legătură cu situaţia juridică a primarului şi a Consiliului Local şi el ştie când aceştia nu-şi mai pot exercita atribuţiile iar până în anul 2005 prefectul numea în funcţie, prin ordin, secretarul unităţilor administrativ-teritoriale, în urma promovării concursului.

În prezent, Legea administraţiei locale prevede acordarea temporară a dreptului de semnătură pentru probleme curente, dar în special în cazuri de dizolvare a consiliului local.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.